„INovA@skola“

U Koncertnoj dvorani braće Bersa u Kneževoj palači 8. veljače održana početna konferencija EU projekta „INovA@skola“ 

„INovA@skola“

Projekt „INovA@skola“ – UP.03.2.2.03.0045, pokrenula je Osnovna škola Bartula Kašića u suradnji s partnerima: Gradom Zadrom (Upravni odjel za odgoj i školstvo), Sveučilištem u Zadru (Odjel za informacijske znanosti), Osnovnom školom Zadarski otoci Zadar, Osnovnom školom Petra Preradovića te Osnovnom školom Šime Budinića. Projekt je u potpunosti  sufinanciran od strane Europske unije i njegova ukupna vrijednost iznosi 1.450.438,32 kuna. Započeo je 30. studenoga 2017., a traje do 29. srpnja 2019. godine.

Ravnateljica Osnovne škole Bartula Kašića, nositelja projekta, Katica Skukan pozdravila je uzvanike i zahvalila svim partnerima na sudjelovanju i podršci u ovom vrijednom projektu. Također je istaknula važnost projekta „INovA@skola“ koji će učenicima omogućiti stjecanje ključnih kompetencija u području različitih vrsta pismenosti koje će ih osposobiti za uspješniji nastavak školovanja i cjeloživotno učenje. Kazala je kako je svrha projekta razviti inovativne izvannastavne aktivnosti usmjerene ka unaprjeđenju digitalne, čitalačke, medijske, financijske, višejezične i prirodoslovne pismenosti u četiri osnovne škole u Zadru te ojačati kompetencije odgojno-obrazovnih djelatnika i materijalne kapacitete škola za njihovu provedbu.

Pročelnik odjela za Informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru, Franjo Pehar, konstatirao je  kako se učenje i poučavanje preselilo iz fizičkih prostorija u digitalno okružje i virtualne prostore te kako kroz ovaj projekt učenik postaje informacijski kompetentan autor tekstova, vizuala, zvučnih zapisa i ostalih multimedijskih materijala, sposoban kritički konzumirati i proizvoditi informacije.

Škola za primjer

Ivana Perić Zrilić, viša savjetnica u upravnom odjelu za odgoj i školstvo Grada Zadra, pozdravila je sve nazočne te je kazala kako je dužnost Grada Zadra kao osnivača poticati i podupirati osnovne škole da se razvijaju na kreativan i inovativan način prateći tehnološke trendove. Posebno je naglasila dobar primjer Osnovne škole Bartula Kašića i ravnateljice Skukan koja je u manje od godine dana uspješno „povukla” nešto manje od 2.5 milijuna kuna bespovratnih sredstava EU, i kao takva može biti primjer aktivne škole.

Vera Šušić, psihologinja u Osnovnoj školi Bartula Kašića, ujedno i voditeljica projekta „INovA@skola“, prezentirala je projekt i navela ciljne skupine: 165 učenika  uključeno u provedbu izvannastavnih aktivnosti (75 iz škole prijavitelja i 90 iz partnerskih škola), 160 odgojno-obrazovnih djelatnika iz četiri partnerske osnovne škole, stručnjaci u javnim institucijama odgovornima za razvoj i provedbu obrazovnih politika. Šušić je navela i očekivane rezultate projekta: educirani učitelji i stručni suradnici za primjenu inovativnih metoda i kreativnih tehnika poučavanja u implementiranju izvannastavnih aktivnosti, informacijsko-komunikacijske tehnologije u nastavi, projektno-istraživačke nastave te metoda rada s disleksičnim učenicima, uključeno 165 učenika u projektne aktivnosti, kreirani strateški dokumenti, priručnici, planovi i programi, multimedijski sadržaji za razvoj više vrsta pismenosti, kreiran portal za E-učenje, online leksikon ulica Zadra i aplikacija za mobitel „Digitalna brošura grada“, nabavljena oprema za potrebe škola u provedbi izvannastavnih aktivnosti i ojačani kapaciteti škola u radu s disleksičnim učenicima.

U prezentaciji rezultata projekta voditeljici se priključila i učenica 8. b razreda Osnovne škole Bartula Kašića Petra Šoša koja je detaljnije opisala učeničke aktivnosti.

Uređenje školske knjižnice jedan je od koraka u ovom projektu. Dobili smo slike kako će ona izgledati u budućnosti i radujemo se što ćemo uskoro imati novi multimedijalni kutak.

Pripremila: Petra Šoša. 8. razred

Foto: Bartulin i Krešimir Groš

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: