ĆAKULE

Čarobni kist naše škole

Učiteljica Ana Knežević oslikala školsku knjižnicu i prostor razredne nastave

Čarobni kist naše škole

Prigodom svečanog otvaranja školske knjižnice otvorila se i izložba slika učiteljice Ane Knežević. Njezine slike oživjele su knjižnicu i prostore škole, kist je oživio likove iz priča, bajki… Zato smo je zamolili za ćakulu. 

Predstavite nam se.

Zovem se Ana Knežević i učiteljica sam razredne nastave. Zbog nedostatke posla u struci već šestu godinu radim kao pomoćnik u nastavi djeci s teškoćama u učenju. U slobodno vrijeme opuštam se uređenjem interijera i slikanjem.

Kako ste otkrili svoj talent?

Odmalena crtam. Ljubav prema crtanju otkrila sam još u osnovnoj školi. Tijekom srednje škole nisam ga baš mogla usavršiti, izraziti se, jer sam pohađala gimnaziju, ali na studiju za učiteljicu razredne nastave počela sam koristiti svoj talent; na oglednim satovima kada sam kroz sliku mogla lakše prenijeti ono što učenike želim naučiti. Kao temu diplomskog rada uzela sam Razvoj likovnog izražavanja kod djeteta. Kasnije kao pripravnik pomagala sam mentorici u uređenju učionice i ostalih prostora škole.

Tko Vas je otkrio u našoj školi i kako je došlo do ideje da oslikate knjižnicu?

U školi Bartula Kašića otkrila me učiteljica Elza Nadarević Baričić u čijem sam razredu pomoćnica u nastavi. Do ideje kako slikama ukrasiti obnovljenu školsku knjižnicu došla sam u dogovoru sa školskoam knjižničarkom Irenom Stojanov. Ona je odlučila koji će motivi biti na slikama. To su motivi iz dječjih priča; bajki, romana… Tehnika je tempera na lesonitu. Slike su nastajale tijekom mjesec dana. Osim knjižnice oslikala sam i dio razredne nastave, a motive i likove odabrala sam u suradnju s učiteljicama razredne nastave. U budućnosti se planira i suradnja s predmetnim učiteljicama, oslikat ću učionicu Matematike i Biologije.

Koristitie li svoj talent i negdje drugdje?

U slobodno vrijeme slikam i poklanjam slike dragim ljudima. To su najčešće portreti. Tempera na papiru. Sliku i uokvirim, iznenadim prijatelje.

Kada naslikate neku zahtjevniju sliku za koju Vam treba duže vrijeme, kako se osjećate?

Kad me uhvati faza slikanja, pod određenim sam adrenalinom koji me tjera da stvaram… sliku za slikom. Kao neki ovisnik sam, a nakon svake slike, bilo ona zahtjevnija ili ne, osjećam se ispunjeno i sretna sam kad vidim reakciju okoline.

Koliko ste u školi imali iz Likovne kulture?

U školi sam imala odličan iz Likovnog, ali se znala zalomiti i neka loša ocjena.

Planirate li izdati neku slikovnicu?

U budućnosti mi je sigurno želja iskoristiti svoj talent u ilustriranju neke slikovnice. Velika mi je želja raditi u struci, ali  i nadograđivati se u slikarskom stvaralaštvu.

Hvala učiteljici Ani što je u prostorima naše škole oživjela Hlapića, Malog Princa, Kosjenku, Regoča, Tri praščića…  Želimo joj ostvarenje želja i još puno inspiracije.

Pripremili: Lovre Šoša i Nikola Marić, 7. razred

 

Foto: Bartulin

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: