Terenska za 5!

Učenici 8. b i c razreda proveli u ožujku zanimljivu terensku nastavu

Terenska za 5!

Učenici 8. b i 8. c razreda proveli su dvodnevnu terensku nastavu u sklopu Vjeronauka, Povijesti i Tehničke kulture. U pratnju su bile učiteljice Slavka Oštrić, Božena Mišić i vjeroučiteljica Jolida Klarić. Terenska nastava bila je, kažu, izvrsna; sadržajna i zanimljiva.

Stepinac i Tesla

Prvi dan učenici su posjetili župnu kuću i spomen sobu bl. Alojzija Stepinca te crkvu Presvetog Trojstva u Krašiću. Saznali su puno zanimljivosti iz blaženikova života od vlč. Ivana Vučka. Nakon ručka zaputili su se u Tehnički muzej. Posebno zanimljiv je bio prezentacijski dio izuma Nikole Tesle. Uz stručno vodstvo obišli su staru jezgru grada Zagreba. Doživljaj im je bila vožnja Uspinjačom ispred koje su prepoznali židovskog rabina. Dalmaticima je zanimljiv i gusti promet Zagrebom, posebice tramvajski prijevoz pa je i tu bilo snalaženja, ali i opreza. Predvečer smo krenuli prema hotelu. Učenici, iako umorni, nastavili su druženje do kasno u noć.

Sabor i Prisavlje

Drugoga dana učenici su posjetili Hrvatski sabor. Bilo je jako zanimljivo biti dio protokola, s galerije gledati Veliku vijećnicu, vidjeti i čuti kako je Sabor ustrojen, te šetati njegovim hodnicima. Na našu žalost sabornici nisu zasjedali, a tako smo imali želju vidjeti nekog saborskog zastupnika.

Zato je bilo uzbudljivo u zgradi HRT-a. Ljubazna gđa Nada ispričala je nešto o povijesti hrvatske televizije, principu rada i čuvanja materijala te učenike provela kroz sva TV studija i radio. Posebno je bilo zanimljivo u studiju 10 gdje se snima trenutno aktualna zabavna emisija „ Zvijezde pjevaju“. Učenici su isprobali kako je to voditi središnji Dnevnik. Najomiljenije TV lice, meteorolog Zoran Vakula, prognozirao nam je vrijeme. Na radiju smo se susreli s voditeljem Mirkom Fodorom koji nas je pozdravio u eteru.

Kada smo se okrijepili, zaputili smo se u nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu. Hrvatski sabor je davne 1687. god. proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske. Voditelj svetišta vlč. Antun Sente nas je upoznao s poviješću svetišta i udijelio nam blagoslov. Umorni, blagoslovljeni i sretni vratili smo se u naš Zadar.

Pripremila: vjeroučiteljica Jolida Klarić i Antonio Grozdanić, 7. razred

Foto: vjeroučiteljica Jolida Klarić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: