Osmaši na PMF-u

Učenici osmih razreda na Otvorenim danima Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u sklopu terenske nastave iz Kemije

Osmaši na PMF-u

Učenici osmih razreda posjetili su Prirodoslovno-matematički fakultet u Zagrebu. U sklopu terenske nastave iz predmeta Kemije zajedno s učenicima Srednje škole Jurja Barakovića bili su dio Otvorenih dana tog fakulteta. U pratnji naših učenika bila je učiteljica kemije Andreja Kakša koje je i organizirala ovu terensku nastavu.

Učenje preko pokusa

Odlazak na PMF bilo je pravo iznenađenje. Nije baš u praksi da osnovnoškolci odlaze na neki od fakulteta, ali to se pokazalo odličnom idejom. Prošetali smo cijelim Fakultetom, a imalo se što i vidjeti. Najviše smo se zadržali u prostorijama za kemiju. Asistentica nam je predstavila vlastitu kremu od eteričnog ulja ruže, smilja i koštica marelice. Dobili smo jednu i na poklon. Zatim smo ušli u prostoriju gdje se određuju strukturne formule monokristala, npr. sumpora. Ondje smo vidjeli rengenski difraktometar za monokristale koji je bio u staklenoj kutiji jer prilikom korištenja, kako smo doznali, zrači. Gledali smo i neke uzorke kristala pomoću mikroskopa. Bilo je jako zanimljivo. Promatrali smo i elementarne tvari kao što su nikal, kobalt, cink, srebro… Neki su bili u tekućem stanju da ne bi reagirali s vlagom iz zraka. Vidjeli smo i mnogo pribora, posuđa i profesorica nam je objasnila čemu sve služi.  Začudile su me i čudne epruvete s uzorcima u prahu i ubrzo sam doznala da su to usitnjeni i prerađeni kristali elementarnih tvari koji se mogu podijeliti na anione i katione. Prostorija za pokuse najviše nas je zainteresirala. Bili su to jednostavni, ali zanimljivi pokusi: katalizacija, fluorescentni proteini, odvajanje DNA, radioaktivnost, termokromizam…

Roboti svima najzanimljiviji

Nakon pokusa pogledali smo prezentaciju o fluorescentinim svjetlima. Skoknuli smo i do odjela za bilologiju gdje smo vidjeli kako proizvesti vlastitu pivu. To bi mnogim odralima bilo zanimljivo. Na odjelu za fiziku i matematiku poslušali smo prezentaciju “Matematika i fizika u elektronici.” To je bila viša matematika za nas, ali možda je neke i zainteresirala. A onda robotika, nama puno zanimljivija. Upravljali smo robotima, radili različite pokuse i skupljali naljepnice. To je bilo osmišljeno kao igra, a igru volimo. Onaj tko bi skupio pet naljepnica, došao bi do recepcije i dobio bombone. Bili smo uspješni, potrudili smo se da svi dobiju bombone. Množili smo i pomoću abakusa, drevne azijske računaljke. To je meni bilo najzanimljivije.  Na kraju smo se nagradili i odlaskom u Avenue Mall, proveli malo slobodnog vremena. Kasno navečer stigli smo kući puni dojmova.

Pripremila: Leona Ikač, 8. razred

Foto: Andrea Kakša

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: