ĆAKULE

Tko je ukrao ispite?

Razbojništvo na Poluotoku

Tko je ukrao ispite?

Učiteljici Lani Kulišić provalili u automobil i ukrali aktovku s ispitima. Poigrali smo se Sherlocka Homesa u nadi da ćemo nešto otkriti.

Vjerojatno smo svi upoznati sa onim kliše izlikama koje učenici imaju kada ne napišu domaći rad ili kada nemaju potreban pribor kao što su: “Pas mi je pojeo domaći!” ili “Bilo mi je to danas u torbi, netko mi je sigurno ukrao!”. Međutim, nedavno se dogodio vrlo neobičan događaj. Dogodila se stvar vrlo slična ovim izlikama učenika, samo što se dogodila profesorici. Profesorica engleskog jezika naše škole se nakon radnog dana vraćala kući. Kao i obično parkirala je svoj auto ispred zgrade i sve je bilo normalno do sljedećeg dana kada je izašla van i vidjela da je prozor njenog auta razbijen i da su stvari iz njene školske torbe ukradene. Potražili smo je i upitali što se točno dogodilo.

Šok, iznenađenje… pa zašto moj mali auto!!! Nazvala sam policiju i prijavila razbijeno staklo na vozilu i krađu torbe koja se dogodila u centru grada nepunih 100 metara udaljenosti od policijske postaje. Nekoliko dana kasnije, nazvao me bivši domar naše škole. Njegova sadašnja kolegica je nedaleko od mog razbijenog vozila pronašla razbacane stvari iz pernice, među kojima je bio i USB stick. Uzela je stick kako bi, kako je poslije navela, spriječila nečiju zlouporabu istog. Iz podataka na sticku saznala je moje ime. Ostali sadržaj ukradene torbe, s kojim se lopovi nisu previše okoristili, nije pronađen.  Naime, u torbi su osim pernice bili i  testovi koji su 8. razredi upravo bili napisali. S obzirom na gusti raspored u vremeniku pisanih provjera u našoj školi, meni je osobno to bila najveća šteta krađe. Međutim, nakon prvotnog šoka, cijeli događaj sam iskoristila kao mali uvod u temu na nastavnom satu. Nastavna jedinica koja je upravo slijedila, bila je uporaba tehnologije u obrazovnom sustavu. Kreirala sam QR code koji je bio povezan sa slikom mog razbijenog auta. Skeniranjem koda učenici su na svojim pametnim telefonima (koje su  koristili kontrolirano isključivo u te svrhe) dobili sliku mog razbijenog vozila koja je imala podnaslov: “WHAT HAPPENED?!” Učenici su iznosili svoje pretpostavke o tome što se dogodilo. Naravno na engleskom jeziku. Naposljetku, nagađanjem što se dogodilo, učenici su došli do prave priče, a između ostalog i do informacije da su njihovi testovi ukradeni. Sve je na kraju dobilo i šaljivu notu. U svakom slučaju savjet za svih je da ne ostavljate ništa u automobilima na vidljivim mjestima!
– ispričala nam je učiteljica Lana Kulišić.

Doznali smo i da učenici neće ponavljati ispit u prijašnjem obliku, već će biti pitani usmeno, a pisat će kraći diktat kao kompenzaciju. Zahvaljujemo učiteljici što je s nama podijelila ovu zanimljivu pa i pomalo šaljivu priču. Možda i ovaj članak potakne kradljivca da vrati učenicima njihove ispite.

Pripremio: Lovre Šoša, 6. razred
Foto: Lana Kulišić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: