PROJEKTI

Želim stablo

Učenička zadruga Maraška i informatičari uključili su se u edukativno-ekološki projekt “Želim stablo”

Želim stablo

Projekt promiče važnost očuvanja prirode, održivog razvoja, razvijanje ekološke svijesti kod učenika, brige o zavičaju te kroz njega spoznajemo vrijednost svakog stabla za okoliš, zajednicu i pojedinca.

Odlučili smo se za sadnju autohtonog, nepravedno zanemarenog rogača. To je samoniklo drvo iz porodice mahunarki (Leguminosae) koje raste među makijom, maslenicima, po šumama i kamenitim mjestima Mediterana.

U sklopu projekta, zadrugari i informatičari će se, pod stručnim vodstvom učiteljice Dušanke Dujić, upoznati s obilježjima rogača, njegovim karakteristikama i prilagodbama te ljekovitim svojstvima ploda i lista, posebice nutritivnim vrijednostima ploda.

Veliki brat – micro:bit

Na nastavi informatike učenici će zajedno s učiteljem Milanom Troskotom pratiti programirani rad micro:bit-a za zalijevanje biljke. Velika novina u svemu je micro:bit – malo računalo koje se programira blokeditorom (slagalica naredbi) ili verzijom programskog jezika python (micropython). Sam micro:bit ima raznolike načine ulaza (gumbovi, trešnja, zatvaranje strujnog kruga prstima), ali na njega se mogu priključiti i mnogi periferni uređaji. U ovom slučaju priključili smo – čavle. Čavli se zabiju u zemlju i na njih se priključe micro:bit-ovi preko kojih se mjeri vlažnost tla u koje su čavli zabodeni.

Osim čavala priključili smo i malenu električnu pumpu koju aktivira micro:bit. Pumpica se može uroniti u vodu. U našem primjeru micro:bit provjerava je li tlo suho, a ako je, aktivira pumpu na pet sekundi, radi pauzu od pet minuta i tako konstantno u krug. Micro:bit će nam omogućiti da doziramo količine vode pri zalijevanju, a projektom ćemo pratili napredak dvije sadnice, jedne zalijevane uz pomoć programiranog seta za zalijevanje, a druge bez njega. Tako ćemo uočiti prednosti i nedostatke programiranog zalijevanja.

Uz pomoć fotografija i vođenjem bilješki uočit ćemo promjene te napraviti prezentaciju vezanu uz projekt.

Timski rad

Koristimo priliku da zahvalimo Nasadima d.o.o. koji su nam darovali sadnice rogača, planike, mirte i maraške. Veeeeeliko hvala!!!!

Kroz projekt “Želim stablo” razvijamo integraciju različitih područja i predmeta, međuučeničke i učiteljske suradnje u školama, timskog rada, razvoja znanja i vještina te stvaranja društva temeljenog na održivosti i odgovornosti.

 

Pripremile: Dušanka Dujić, učiteljica prirode i biologije

Chiara Ćustić, 7. razred

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: