Posljednji Jedi

U hrvatska kina stiže novi nastavak Zvjezdanih ratova

Zvjezdani ratovi VIII:  Posljednji Jedi

14. prosinca premijera je dugoočekivanog nastavka poznate američke franšize Star Wars, odnosno Zvjezdani ratovi. Serijal od osam dijelova govori o borbi dobra i zla, a zaštitni znak su im svjetlosni mačevi.

Ova franšiza obilježila je moje djetinstvo. Prvi put sam gledao Zvjezdane ratove sa 4 godine, ne znam zašto sam htio gledati Jamesa Bonda, ali sam se na svu sreću odlučio za Zvjezdane ratove. U film sam se zaljubio i htio sam ga gledati iznova i iznova. Kasnije sam otkrio da postoje nastavci i sve sam ih pogledao. Svaki sam pogledao bar tri puta. Najviše me se dojmio treći od sedam dijelova i jedan between- sequel. Najdraži „Jedi” i lik iz filma mi je Obi Wan-Kenobi. Ovaj film nije baš za mlađu djecu zbog nasilja, ali po mom mišljenju mogu ga gledati učenici od 3. razreda nadalje. Prvi dio je četvrti, nitko ne zna zašto. Taj dio izašao je 1977. godine. Redatelj je George Lucas, a film je osvojio šest Oscara.

Tko će biti posljednji Jedi?

Osma epizoda nastavlja se gdje je stao prethodni film Sila se budi, kada Rey na vrhu izolirane planine predaje Lukeu Skywalkeru njegov laserski mač. Nakon objave naslova, odmah se postavilo pitanje: Tko će biti posljednji Jedi? Fanovi na društvenim mrežama već nagađaju hoće li to biti Skywalker, Rey ili oboje (jer Jedi može biti i jednina i množina). Zanimljivo je da je film sniman i u Dubrovniku.

Zašto baš ovaj film?

Smijeh, zabava, svjetlosni mačevi, romantika, fantastika, akcija… ova franšiza ima sve. Bezvremenska je! Ako već niste, pogledajte prvih sedam nastavaka, a zatim se uputite u kino saznati tko je posljednji Jedi. Vidimo se!


Pripremio sam vam i kratki podsjetnik svih nastavaka:

Zvjezdani ratovi 1 : Fantomska prijetnja

Film je objavljen 1999. godine. Film je sniman 23 godine poslije četvrtoga dijela, jer je to pre-sequel. To je film prije radnje početka sage. Redatelj je George Lucas. Zvao je i Stevena Spielberga i Roberta  Zemeckisa, ali oni su mu rekli da je najbolje da on oživi sagu. Uloge: Liam Nesson (Qui-Gon Jinn), Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi), Natalie Portman (Kraljica Amidala/ Padme) i Jake Lloyd Anakin (Skywalker).

Zvjezdani ratovi 2: Napad klonova

Film je objavljen 2002. godine, redatelj je George Lucas. Uloge su iste. Meni je ovaj film bio odličan, pogotovo razdoblje poslije filma. To je vrijeme ratova klonova. U njemu se odvija veliki Galaktički rat između Republike i Separista. Vremensko razdoblje je deset godina poslije prvog dijela. O njemu ne vrijedi puno pričati jer je predobar i ne želim vam ga „spoilati“. Pogledati obvezno!

Zvjezdani ratovi 3: Osveta Sitha

Film je objavljen 2005. godine, redatelj je George Lucas. Glumci su isti. Ovaj film mi je pripremio najveći šok zbog preokreta koji vam neću odati. Razdoblje je 3 godine poslije drugog dijela. Film ima i neke tužne trenutke, barem meni. Film se može opisati jednom riječju: perfekcija.

Rogue One: Star Wars priča

Film je objavljen 2016. godine, redatelj je Gareth Williams. Glumci su: Felicity Jones (Jyn Erso), Diego Luna (Cassian Andor)… Meni je ovaj film najgori od svih iz serijala, ali je snimljen jako dobro. Loš mi je jer je iz meni ne baš dragog razdoblja u svemiru, to jest imperija.

Zvjezdani ratovi 4 : Nova nada

Ovaj film je objavljen 1977. godine, redatelj je George Lucas. Glumci su: Mark Hamill (Luke Skywalker), Harrison Ford (Han Solo), Carrie Fisher (Leia Skywalker) i Alec Guinnes (Ben Kenobi). Za ovaj film kažu da je najbolji u serijalu.

Zvjezdani ratovi 5: Carstvo uzvraća udarac

Film je objavjen 1980. godine, redatelj je Irvin Kershner, glumci su isti. Ovaj film je jako dobar i mene se dojmio svaki put kad sam ga gledao. I ovaj film ima jedan donekle očit šok, šok je ako niste gledali prva tri dijela. 🙂

Zvjezdani ratovi 6: Povratak Jedija

Ovaj film je objavljen 1983. godine, redatelj je Richard Marquand, glumci su isti. Ovo je film s odličnom radnjom i fanovi su mislili da je saga gotova, ali su se prevarili.

Zvjezdani ratovi 7: Sila se budi

Film je objavljen 2015. godine, redatelj je J.J, Abrams, glumci su: Harrison Ford (Han Solo), Mark Hamill (Luke Skywalker), Carrie Fisher (Leia Skywalker), Adam Driver (Kylo Ren), Daisy Ridley (Rey), John Boyega (Finn/FN 2187) i Oscar Isaac (Poe Dameron). Ovaj film mi se isto svidio jer sam očekivao puno i dobio puno.

Pripremio: Ante Nekić  6. razred

Foto: internet, Pixabay: free images

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: