VIJESTI

Uspjeh mladih informatičara

Veliki uspjeh informatičara naše škole

Uspjeh mladih informatičara

OŠ Bartula Kašića prošle školske godine izabrana je sudjelovati u pilot-projektu Škola budućnosti – Inovativni STEAM program iz umjetne inteligencije koju je osmislila i organizirala tvrtka Stemi u suradnji s tvrtkom Infobip koji se provodio prošle školske godine od ožujka do srpnja 2021. godine.


Učenici su u školama formirali razvojne timove te kao prvi korak istražili UN ciljeve održivosti (https://sdgs.un.org/goals). Zatim su odabrali jedan od ciljeva održivosti i detektirali koji problem mogu riješiti izradom chatbot-a.

Chatbot je jedan od primjera primjene umjetne inteligencije u komunikaciji. Riječ je o računalnim programima s kojima komuniciramo putem gotovo svih chat aplikacija, a koji pružaju pomoć ili pristup informacijama koje su nam potrebne na brz i jednostavan način. Timovi su na kraju projekta svoje chatbot-ove objavili u simulatoru te objasnili zašto su se odlučili za taj cilj održivosti.


Projekt je u našoj školi uspješno završilo 8 učenika i 2 mentora organizirana u tri tima. Zbog specifične situacije vezane za Covid pandemiju timove smo organizirali po razredima: 5. c (Ivano Trošelj, Matija Ukalović, mentor: Vlatka Ignac), 7. d (Karlo Kulišić, Domagoj Perica, Roko Gaši, mentor: Vlatka Ignac), 8. a (Lada Lukšić, Ivan Dobrić, Roko Skočić, mentor: Ivan Peraić).

Učiteljicu Vlatku Ignac upitali smo par pitanja.

Je li Vas iznenadio uspjeh učenika naše škole?

Nije me iznenadio uspjeh jer smo prije objave rezultata mogli pogledati radove ostalih škola, isto tako znali smo koliko su se učenici trudili i napravili kvalitetna rješenja.

Jeste li zadovoljni uspjehom vaših učenika?

Naravno da sam zadovoljna, ali uvijek im napominjem da je važnije znanje i iskustvo koje su dobili radom na ovakvom projektu.

Ima li među njima budućih programera ili informatičara?

Sposobnosti i interes za sada imaju i nadam se da će ga zadržati, ako tako bude, vrata IT svijeta su im otvorena.

Pobjednička ekipa posjetila nas je za vrijeme zimskih praznika. U ime škole učitelj Ivan Peraić, mentor najuspješnije ekipe, dao im je prigode poklone. Rekao nam je da je ponosan na svoje učenike koji su, doznajemo, marljivi i u srednjoj školi.

Pobjednički tim

Pripremio: Marko Jurić, 6. razred

%d blogeri kao ovaj: