Otvorena izložba – Planika – zaboravljena hraniteljica Mediterana

U Kneževoj palači otvorena izložba Planika – zaboravljena hraniteljica Mediterana

Planika – zaboravljena hraniteljica Mediterana

U Kneževoj palači 8. svibnja otvorena je izložba Učeničke zadruge Maraška: Planika – zaboravljena hraniteljica Mediterana. Izložba će biti otvorena do 18. svibnja 2018. godine.

Učenica Anđela Nekić  divnim zvukovima gitare otvorila je izložbu.  Sve nazočne pozdravila je voditeljica zadruge, gđa Dušanka Dujić koja je ukratko predstavila postav. Zatim se nazočnima obratila gđa Katica Skukan, ravnateljica škole. Učenici 2. a razreda oduševili su publiku igrokazom Reumatični kišobran.

Naša školska zadruga Maraška može biti ponosna na svoju prvu izložbu koja se održala u sklopu Etno dana Zadarske županije. Ideja i poziv za ovu prvu izložbu naše zadruge došli su iz Narodnog muzeja Zadar. Razmišljali smo što ponuditi, što pokazati, a da nije viđeno. Voditeljica zadruge, gđa Dušanka sjetila se planike, magunje ili jagodnjaka, biljke koja raste u dalmatinskom kršu. Ideja nam se učinila jako dobra i odmah se krenulo s pripremama. Nakon što smo jesenas bili u berbi planike, krenulo se s radom. Radili smo razne pripravke: čajeve, likere, rakiju… Planika je bila i tema likovnjaka, učenici su s prof. Eminom Mijatović radili keramičke zdjelice i vaze.
Sve se to mjesecima pripremalo kako bi izložba bila što sadržajnija. Učenici su nesebično odvajali svoje slobodno vrijeme i sudjelovali u svim oblicima rada i pripreme za izložbu – rekla nam je jedna od voditeljica Maraške, Elza Nadarević Baričić.

Nakon otvaranja publika je mogla pogledati postav i film u izložbenom prostoru. Kao “suvenir” svatko je mogao ponijeti letak i straničnik na temu planike.

Pripremio: Ante Nekić, 6. razred

Foto: Dušanka Dujić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: