PROJEKTI

Novinari posjetili novinare

U sklopu projekta INovA učenici triju zadarskih škola posjetili Zadarski list

Novinari posjetili novinare

Učenici triju Zadarskih škola (Šime Budinić, Zadarski otoci i Bartul Kašića) posjetili su prostorije uredništva Zadarskog lista. Sudjelovali su na jutarnjem sastanku uredništva, upoznali se s tiskanim i digitalnim izdanjem novina i dogovorili zajedničku suradnju.

Svatko ima svoj zadatak

Učenici, novinari Bartulina (OŠ Bartula Kašića) i Čehuljice (OŠ Šime Budinića) te odabrani učenici Osnovne škole Zadarski otoci, sudjelovali su u petak 16. studenoga na jutarnjem sastanku uredništva Zadarskog lista. U pratnji su im bili učitelji Silvana Rados, Darko Vulin i Ana Lisica. Sastanak je vodio gospodin Šenol Selimović, glavni urednik tih dnevnih zadarskih novina. Učenici su brzo shvatili da je dobra organizacija put do uspjeha; svatko ima svoj zadatak koji će u tijeku dana obaviti. Tako smo doznali prije svih što će biti u sutrašnjim novinama; zašto ove godine nema mimohoda, kakav će biti prilog o Vukovaru, o programu Adventa… Nakon podjele zadataka i izvješća o učinjenom, slijedila su naša pitanja. Naravno i slikao nas je Kucelin (Zvonko).

Zadnja linija obrane

U Zadarskom listu zaposlena je 31 osoba, najviše novinara i fotografa. Doznali smo da su oni gotovo cijeli dan (i noć) novinari, da svi uživaju i vole taj dinamičan posao, da doduše, imaju i nekoliko tužbi jer nije lako s ljudima.

–  “Zadarski list” je neka vrsta dnevnog boravka, želimo izvijestiti ljude o događajima u gradu i županiji. To je i ponekad zadnja linija obrane, dolaze nam ljudi sa svojim poteškoćama, primjedbama, mnogima pomognemo, mnogima nismo u mogućnosti (traže nemoguće), ali je dobar osjećaj kad možemo nešto učiniti – rekao nam je urednik Šenol Selimović.

Suradnja – iznenađenje

Ove zadarske novine tiskaju se u Rijeci pa nismo mogli upoznati grafičare i vidjeti taj proces, ali smo zavirili u ostale prostorije. U jednoj nas je dočekala novinarka Vanja Mirčeta koja uređuje digitalno izdanje Zadarskog lista, dnevno ga ažurira. Neke vijesti objavljuje odmah, a neke nakon tiskanog Zadarskog lista. Kako i mi osnovci imamo svoje digitalno izdanje, mogla bi i tu pasti neka suradnja velikih i malih zadarskih novinara – zaključili smo.

Na kraju posjeta naša učiteljica Ana Lisica dala je novinarki Anamariji Bilan kratku izjavu, a svi zajedno slikali smo se ispred zgrade Zadarskog lista. O suradnji koju smo dogovorili u sklopu projekta INovA nećemo otkrivati ništa, nešto mora ostati i novinarsko iznenađenje.

 

Pripremio: Antonio Grozdanić, 7. razred

Foto: Bartulin

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: