ARHIVA

Intervju s učiteljem Zoranom Veselinovićem, dobitnikom državne nagrade za sport Franjo Bučar – Košarka je moj doručak, ručak, večera

Razgovor s učiteljem Zoranom Veselinovićem, dobitnikom nagrade za sport Franjo Bučar

Košarka je moj doručak, ručak, večera

Mnogi Osnovnu školu Bartula Kašića odmah povežu s učiteljem Zoranom Veselinovićem ili s Vespom, kako ga učenici od milja zovu sve ove godine. Mnogi ga i poznaju samo po tom nadimku. Povod našem razgovoru je državna nagrada za sport Franjo Bučar koju je nedavno dobio.

 

Učitelj ste savjetnik TZK koji već trideset šestu godinu radi u nastavi sa školskom djecom. Od početka svoga rada u OŠ „Petar Zoranić“ Nin (1978. godine) pa do današnjih dana u OŠ Bartula Kašića Zadar kontinuirano radite na animaciji djece kroz sportske aktivnosti, kako biste ih usmjerili zdravom i pravilnom životu.

Veliki uspjeh

Čestitke na ovom velikom uspjehu. Tko Vas je predložio za nagradu Franjo Bučar, najveće priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos u sportu?

Za nagradu me predložila moja škola, točnije Učiteljsko vijeće.

Što Vam ta nagrada znači?

Znači mi priznanje za rad i rezultate koje sam postigao sa školskom djecom, s djecom u školi košarke „Zadar“, mlađim kadetima KK „Zadar“, za rad u Ženskom košarkaškom klubu „Zadar“, za rad u Udruzi košarkaških sudaca Zadar i Hrvatske / 18 sam godina sudio košarku, 17 godina bio delegat-kontrolor na utakmicama A1 košarkaških liga Hrvatske, 11 godina delegat na međunarodnim košarkaškim utakmicama ABA lige gdje igraju naši najbolji klubovi Zadar, Cibona i Cedevita.

U društvu ste velikih sportaša, kakav je to osjećaj?

To je zaista velika čast i zadovoljstvo. Kad vidim uz kakve sportske veličine stoji i moje ime, to je ujedno i obveza da tako nastavim jer sam očito na pravom putu.

Vaš životopis je dug i zasluge velike; od gradskih, županijskih, poluzavršnih natjecanja državnih prvenstava OŠ i samih Završnih državnih prvenstava OŠ u raznim sportovima i sportskim disciplinama.

Međutim, što Vam je u Vašoj karijeri učitelja i trenera ipak najdraže (neki događaj, uspjeh)?

Nemam nešto posebno, osim što se veselim svakom uspjehu s djecom, kako u poslovnom, tako i na privatnom planu. Djeca to znaju opravdati na osebujan način i cijene takav rad.

Svestrani ste. Tijekom radnog vijeka u svemu ste se okušali. Gotovo da nema sporta koji niste potakli u mladima. Ipak najviše volite košarku ili…

Tako je – Košarka je moj doručak, ručak i večera. Taj sport najbolje poznajem, volim to najviše trenirati s mladima i vrlo sam uporan u nakani da nešto napravim tijekom rada.

Najdraža uloga

Učitelj, trener, sudac, vojnik, otac… koja Vam je uloga najdraža? Kako sve stignete?

Sve što ste nabrojali stoji, ali najdraža su mi moja djeca i obitelj. A stignem, zato moja supruga puno toga preuzme.

Ova je nagrada dokaz da se upornost isplati i da treba voljeti ono što radite. Slažete li se? Što biste poručili mladima glede njihovih ciljeva?

Nikad nisam previše razmišljao o nagradama, volje za rad mi nije nedostajalo jer radim posao koji izuzetno volim. Mladima bih poručio da budu uporni i da nikada ne odustaju jer rezultat će doći dugim i upornim radom.

Prvotno smo naslovili članak ‘Ko ne zna Vespu, no u tijeku razgovora… promjena. Kad ste točno dobili taj nadimak i smeta li Vam on?

Ne, ne smeta mi taj nadimak, a dobio sam ga davne ’72. godine jer sam obožavao motor Vespu koji nikad nisam vozio.

Vozite li sad Vespu?

Ne, ali nadimak je ostao. (smijeh)

Hvala Vam na razgovoru i želimo Vam još uspješniju 2017. godinu.

Hvala tebi. Želim svim učenicima, njihovim roditeljima, kao i djelatnicima škole, također sve najbolje.

Nagrada Franjo Bučar do ove se godine tradicionalno uručivala svakog 25. studenog kao spomen na dan rođenja oca našeg olimpizma Franje Bučara koji se rodio 1866. godine u Zagrebu. Ovo je ujedno i 150. obljetnica njegova rođenja. Naš učitelj Zoran Veselinović ove se godine našao u društvu velikih, 12 dobitnika te nagrade. To su, osim njega: Maro Joković, Andro Bušlje, Bono Bošnjak, Marija Anzulović, Veselin Đuho, Sanja Jovanović, Goran Čolak, Velimir Šandor, Mirela Šikoronja Ivančin, Danial Temim i Hrvatska ženska stolnoteniska ekipa. Učitelj Zoran nagradu je primio 16. siječnja 2017. godine.

 

Pripremila: Petra Šoša, 7. razred

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: