Stigao gospodin Otpadić

Članovi tvrtke Eko d.o.o. za gospodarenje otpadom održali edukaciju o korisnosti otpada

Stigao gospodin Otpadić

U petak 21. listopada u holu škole ugostili smo gospodina Otpadića. A tko je on?

Naša sugovornica Mirta Matić koja dolazi iz tvrtke za gospodarenje otpadom Zadarske županije objasnila nam je tko je gospodin Otpadić i zašto je došao.

Najmlađima ćemo održati edukativnu radionicu Avanture gospodina Otpadića (maskote napravljene od recikliranih materijala). Preko njegovih zgoda i nezgoda već sedmu godinu educiramo naše najmlađe. Tijekom radionice djeca uče kako na pravilan način odvajati otpad, u koju kantu bacamo biootpad, papir, plastika, staklo. Cilj radionice je potaknuti djecu na pravilno odvajanje otpada jer na djeci ostaje svijet. Bitno je od malih nogu osvijestiti potrebu za razvrstavanjem otpada u za to predviđena mjesta. Sve je popraćeno veselom pjesmicom kako bi djeca utvrdila naučeno tijekom radionice – rekla je naša sugovornica.

A doznali smo nešto i o samom projektu.

U Centru za gospodarenje otpadom Biljane Donje na površini od oko 46 hektara prikupljat će se otpad koji je nastao na području Zadarske županije i dijelu Ličko-senjske županije (gradovi Gospić i Novalja te općine Karlobag, Perušić, Donji Lapac, Udbina i Lovinac) uključujući: komunalni, neopasni proizvodni i građevni otpad. Manje količine opasnog otpada, izdvojene iz komunalnog otpada, a koje su neizbježni produkt života i rada ljudi, u CGO-u će se privremeno skladištiti i redovno predavati na daljnje postupanje ovlaštenoj i specijaliziranoj tvrtki za prikupljanje i obradu pojedine vrste opasnog otpada. Projekt CGO-a uključuje izgradnju Centra za gospodarenje otpadom Biljane Donje. Ciljevi su i očekivani rezultati projekta uspostavljanje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Zadarskoj i dijelu Ličko-senjske županije, smanjenje štetnih utjecaja na okoliš i uspostava samoodrživog financiranja sustava gospodarenja komunalnim otpadom.

Nadamo se da će njihovi ciljevi i biti ostvareni, a posjet našoj školi mali je korak s najmanjima jer upravo oni od najranijih dana moraju osvijestiti potrebu za pravilnim odvajanjem otpada i učiniti svijet čišćim i boljim mjestom.

A kako je na radionici bilo? Najmlađi su bili jako zainteresirani i svoja iskustva će, nadamo se, ispričati ukućanima i potaknuti ih na konkretna djela.

Gospodin Otpadić

Pripremila: Lana Skroče, 7. razred

Foto: Bartulin

%d blogeri kao ovaj: