VIJESTI

Dan u masliniku

Pobrane masline u školskom masliniku

Dan u masliniku

U srijedu 27. listopada UZ Maraška organizirala je berbu maslina. Učenici su brali masline u prvoj i drugoj smjeni zajedno sa svojim učiteljima i tehničkim osobljem.

Pitali smo učenike sviđa li im se ovako provedeni dan u školi, točnije u masliniku.

Tino Vulić: Svidio mi se današnji dan jer smo više bili vani nego u učionici. Bilo mi je jako zabavno, nisam se umorio i volio bih da je ovakvih dana više.

Mihaela Šarić: Današnji dan bio mi je zabavan zato što smo bili na zraku, dobro smo se zabavili. Koristili smo grablje, brali i kupili masline s poda. Jako me zanima koliko smo maslina imali i koliko ulja dobili.

A voditeljica UZ Maraška, učiteljica Dušanka Dujić dala nam je odgovore.

Prošle godine UZ Maraška dobila je nagradu Grada Zadra u vidu novčanih sredstava pa smo kupili stroj koji je olakšao berbu ove godine, tzv. treskalicu. Treskalicom su radila naša dva domara Ante i Milivoj. Pomagali su i učitelji i tehničko osoblje. Sve se pobralo u jedan dan. Kao i svake godine, masline su se mlile u uljari Kožino. Ukupno smo imali oko tisuću kilograma maslina, a dobili smo preko sto litara ulja – rekla je učiteljica Dušanka i zahvalila svima koji su pomogli.

Nadamo se i ove godine vrhunskom ulju i nagradama koje svake godine ne izostaju.

Pripremile: Lana Skroče i Martina Beriša, 6. razred

Majstor Ante s “treskalicom”

Foto: Bartulin

%d blogeri kao ovaj: