Ljetni kamp Telašćica

Učenica Tina Marasović sudjelovala je Ljetnoj školi Zajednice tehničke kulture – Telašćica od 16. do 22. lipnja i opisala nam svoje doživljaje

Ljetni kamp Telašćica

Ronjenje, istraživanje, slaganje kostiju

Dobila sam priliku sudjelovati u Ljetnoj školi u Telašćici zajedno s još dvadesetak učenika od 5. do 8. razreda koji su postigli uspjeh na školskim natjecanjima iz predmeta Tehnička kultura. Dana 16. lipnja brodom smo otišli u Park prirode Telašćica  gdje smo se smjestili u bungalovima na području uvale Mir. Taj smo dan išli u obilazak klifova brdom Tena ronjenje u organizaciji Ronilačkog kluba Zadar. Predvečer  smo posjetili knjižnicu u Salima. Drugi dan su nas posjetili članovi Radio kluba Zadar i CB radio kluba Donat i ukratko nam objasnili rad radio stanice te smo posjetili radio stanicu na Dugom otoku. Kasnije smo s članovima aero kluba izrađivali modele aviona od balze. Treći dan je Park prirode Telašćica za nas organizirao predavanje o kostima te smo imali priliku istraživati i slagati prave ljudske kosti. To mi je bilo jako zanimljivo. Poslije  smo  išli u obilazak  “podvodne  staze”, to su bile zapravo ploče  ispod mora na kojima su pisale razne zanimljivosti o  životinjskom i biljnom svijetu pod morem.

Fotografija, penjanje i astronomija

Četvrti smo dan posjetili par obližnjih mjesta te u organizaciji Foto kino video kluba Zadar fotografirali zanimljive prizore. Također smo  posjetili svjetionik Veli rat.  Na kraju dana komentirali smo slike koje smo fotografirali tijekom cijelog dana.  Peti dan nas je posjetio GSS, odnosno Gorska služba spašavanja koja nam je pokazala pomagala s kojima se oni služe te smo napravili vježbu glumeći da imamo ranjenika. Kasnije smo išli na stijene koje su predviđene za penjanje i svi smo imali priliku penjati se s profesionalnom zaštitom. Šesti dan su nam u posjet došli članovi Astronomsko astronautičkog društva Zadar. Pokazali su nam kako od reciklažnog materijala napraviti jednostavan model rakete. Predvečer smo išli na plato blizu radio stanice gdje su postavili teleskope s kojima smo promatrali zvijezde. Sutradan smo se vratili s brodom, krenuli smo iz mjesta Sali u popodnevnim satima.

Iskustveno učenje

Sve mi se jako svidjelo; od sadržajnog programa, do organizacije koja je bila jako dobra. Voditeljice su bile opuštene i druželjubljive. Najviše mi se svidjelo što smo trebali surađivati, aktivno učiti, stekla sam nove prijatelje i nezaboravna iskustva. Stvarno bih željela ponovno otići u kamp i mislim da bi se češće trebale organizirati ovakve škole.

Pripremila: Tina Marasović, 8. razred

Foto: Tina Marasović

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: