PROJEKTI

Predstavljen “ZadarZaDar” – milijunski EU projekt naše škole i partnera

Početna konferencija projekta “ZadarZaDar” – Doživljajna pedagogija u prirodoslovnim predmetima za razvoj darovitih učenika održala se u četvrtak, 31. kolovoza 2017. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru

Predstavljen “ZadarZaDar” – milijunski EU projekt naše škole i partnera

Projekt “ZadarZaDar” pokrenula je Osnovna škola Bartula Kašića u suradnji s partnerima: Sveučilištem u Zadru, Gradom Zadrom, Osnovnom školom Šimuna Kožičića Benje u Zadru, Osnovnom školom Zadarski otoci Zadar, Osnovnom školom Krune Krstića te Osnovnom školom Sv. Filip i Jakov.

Svrha projekta je ojačati kapacitete zadarskih osnovnih škola za uspostavu sustava koji će omogućiti uočavanje i utvrđivanje darovitih učenika, primjenu doživljajne pedagogije i druge oblike razvoja darovitih učenika te uspostaviti suradničku platformu za podršku „Online centar Zadar za darovite”
Vrijednost projekta je 973.127,32 kn (sufinanciranje EU 100%, trajanje od 28. lipnja 2017.g. do 27. prosinca 2018.g.)

Uvodnu riječ dala je Katica Sukan, ravnateljica OŠ Bartula Kašića, koja je nositelj projekta.

Daroviti učenici su najzapostavljenija kategorija u obrazovanju. Često im se ne možemo adekvatno posvetiti, imamo zastarjele metode, nemamo adekvatnu opremu, dobru strategiju. Sustav ne zna kud bi s takvom djecom. Kako bi se projekt održao pokrenuli smo ga u suradnji s partnerima – Sveučilištem u Zadru, Gradom Zadrom i četiri osnovne škole. Vjerujemo da ćemo kreativnim radionicama, opremanjem škola, edukacijom djelatnika i uspostavom platforme “Online centar Zadar za darovite” postići zadane ciljeve – istaknula je ravnateljica OŠ Bartula Kašića Katica Skukan.

Rad s darovitima

Prorektorica Ivanka Stričević ravnateljici Skukan zahvalila je na angažmanu, te ispričala rektoricu Dijanu Vican, koja je od početka uključena u projekt.

Sveučilište u Zadru ulaže ono najbolje što ima – svoje djelatnike, prvenstveno s našeg Odjela za pedagogiju, ali i s drugih odjela koji se kroz različite aspekte bave obrazovanjem, te Centra Stjepan Matičević. Želimo projektu uspješan rad, ali i da izgradi još bolje partnerske odnose za još neke projekte koji su nam potrebni. Sveučilište u Zadru uvijek će se uključivati u razvojne projekte koji su na dobrobit lokalne zajednice i društva u cjelini – istaknula je Stričević.

Dogradonačelnica Jagoda Surać obećala je gradsku podršku svim projektima koji prate darovitu djecu, a pročelnik Odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić istaknuo je postojeće projekte te poručio:

Moje je mišljenje da su svi učenici nadareni, a zadatak obrazovnog sustava je da prepozna njihovu nadarenost. Naše obrazovanje u tom smislu treba reformirati – rekao je pročelnik Joso Nekić.

Voditelj projekta Krešimir Groš detaljnije je predstavio projekt i ciljeve projekta – suradnju ustanova na svim razinama, uspostavu sustava koji će prepoznavati darovite učenike, pisanje programa za rad s darovitima te pokretanje “Online centra Zadar za darovite”.

Pripremila: učiteljica Vlatka Ignac

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: