Otkrivam Amsterdam

Putovanje u Amsterdam

Otkrivam Amsterdam

Naš učenik 5. c razreda Filip Skelin puno putuje pa je tako u ožujku ove godine otišao u Amsterdam. Ispričao nam je što je tamo vidio i doživio.

Mašta postaje stvarnost

Prvi dan posjetili smo  Muzej pomorstva Nizozemske. To je u biti muzej  brodova, a bio mi je nešto potpuno novo jer takvo nešto ne mogu naći u Zadru. Tamo smo vidjeli sve vrste brodova, ali na jednom brodu smo se zadržali posebno dugo. To je bio jedrenjak iz doba osvajanja Indije. Brod je toliko dobro sačuvan i opremljen da smo tata, brat i ja s njim u mašti otplovili u 17. stoljeće. Ulazili smo u kabinu kapetana i  posade, dirali smo topove i staro oružje. Mi smo bili mornari.

Drugi dan u Amsterdamu posjetio sam kuću Anne Frank i oduševio sam se jer mi mama već dugo  priča o toj djevojčici koja je napisala dnevnik dok se skrivala za vrijeme Drugog svjetskog rata. Zamišljene slike su postale stvarnost.

Meni je sinulo da odemo u Zoološki vrt. Iako sam već bio u zagrebačkom, ipak sam vidio neke nove životinje; žirafe, slonove i ljame koje su povratile doručak direktno na mene. Bljak! Još uvijek me prati taj miris.

Nevjerica i uska kućica

Treći dan vidio sam nešto što nikad nisam mislio da ću vidjeti… muškarce koji se ljube s muškarcima i žene u zagrljaju žena!  To je u Zadru još uvijek jaaaako rijedak primjer.

Hrana je ljuta k’o vrag tako da sam upoznao amsterdamski WC. U Amsterdamu nemaju neku posebnu hranu, kao što sam, naprimjer, jeo paštu i paštu, pa opet paštu  u Rimu i Veneciji, ali moram priznati, spremaju jako dobro “ribs and chips” (rebarca i krumpire). Mljac, mljac…

Mislim da dobro rade sireve jer je cijeli grad prepun trgovina sa sirevima. Moji roditelji su probali sve vrste, ali ja ne volim sir pa vam ne mogu ispričati kakvog su okusa.

Da ne zaboravim, mama je kupila i sadnice tulipana. U Amsterdamu je sve u znaku tulipana, a kuće su im duge i šarene poput vrtova s tulipanima. Da, vidio sam i najužu kuću u Nizozemskoj. Široka je samo 2 metra i 30 centimetara.

U Hard Rock Caffeu svidio mi se način na koji je uređen, a i svirala je glazba koju inače volim.

Mijenjam mišljenje o muzejima… stalno

Četvrti dan ujutro  probudili su me s četiri vruće američke palačinke. Mito? Moram priznati da sam ih jeo svaki dan za doručak, ali to jutro nekako je odmah počelo “posebno”. To je bio dan za muzeje. Moja prva pomisao je bila: Ovaj dan trebam izdržati.

Taj dan smo išli u Museum Madame Tussaud, Muzej voštanih figura. To mi je najbolji muzej koji sam ikad posjetio u svom životu, a imam 11 godina. Brat i ja smo se raspametili od sreće. U jednom smo trenu  bili s glumicom Gwyneth Paltrow, a u drugom sam ja vozio E.T. –a na biciklu. Bili smo i s poznatim svjetkim DJ –ima (Martin Garix i Van Buren) i snimio sam pjesmu Hello s pjevačicom Adele. Promijenio sam mišljenje o muzejima.

Nakon toga  išli smo u najpoznatiji muzej u Amsteramu, Rijks museum. Tamo smo proveli 3 sata i 57 minuta. Mama je pogledala svaku sliku. To što točno znam koliko smo tamo bili, samo vam govori koliko mi je tamo bilo interesantno. Nije mi bilo interesantno! Ponovno imam isto mišljenje o muzejima, nažalost!

Ipak, ako netko bude išao u Amsterdam, samo da znate da su tamo izložene slike najpoznatijih svjetskih slikara. Ja sam zapamtio dvojicu, Rembrandt i Goya.

Brat i ja nakon svakog putovanja kažemo: Ovo je bilo najbolje putovanje do sada!

I ZATO: OVO MI JE BILO NAJBOLJE PUTOVANJE U ŽIVOTU!

Pripremili: Filip Skelin, Donata Mikulić, Antonio Grozdanić, 5. razred

Foto: Filip Skelin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: