Budite k’o pčelice

Učenici 5. a i 5. b razreda posjetili Sajam meda i pčelarskih proizvoda

Budite k’o pčelice

Dana 7. prosinca 2018. učenici 5. a i 5. b razreda zajedno s profesoricama Dušankom Dujić i Anom Lisicom odlučili su posjetiti Sajam meda i pčelarskih proizvoda. Sajam se odvijao u Trgovačkom centru.

Kako su učenici petih razreda iz Prirode učili o ponašanju životinja, a učit će i o zdravoj prehrani, odlučili su posjetiti u sklopu terenske nastave Sajam meda i pčelarskih proizvoda. O tome su trebali, nakon posjeta, na satu Hrvatskoga jezika napisati izvješće tj. članak. Evo što su napisale učenice 5. b razreda.

Male, ali vrijedne

U Trgovačkom centru dočekao nas je gospodin Zlatko koji nam je ispričao sve o pčelama. Saznali nešto o životu pčele radilice i životu matice. Matica živi sedamnaest i dva puta više nego pčela radilica koja u prosjeku živi 35 do 42 dana. Pčele ne spavaju, one stalno rade i dobro su organizirane.

Uloga matice je biti u košnici i izleći jaja. Ona se hrani matičnom mliječi koja pomlađuje i sastav je nekih kozmetičkih proizvoda. Matica izlegne u prosjeku oko 2 000 jaja, postoje još pčele stražarice, a ostale su radilice. Pčela u prosjeku zamahne 300 do 400 puta u sekundi. To nas je oduševilo. A što nije? Informacija da ako na svijetu nestane pčela, nestalo bi i ljudi za četiri godine. Puno toga ovisi o tim malim bićima. Gospodin Zlatko u jednom nam je trenutku rekao – Budite k’o pčelice!

U jednoj košnici ima od 25 000 do 60 000 pčela. Vrijedne pčelice svoje košnice mažu propolisom radi zaštite od neprijatelja. One propolisom ne mažu samo košnice već i miševe koji uginu (da ne zaudaraju). Čudimo se često zašto pčelari nose samo bijela odijela. Taj smo odgovor isto dobili. Pčelari nose bijela odijela baš zbog toga što pčele više napadaju osobe koje su u tamnoj odjeći.

Žilca meda – zdravlje

Pčelinji med nije lako dobiti. Pčela je jedini kukac na svijetu koji proizvodi hranu koju jedu ljudi. Za jedan kilogram meda pčela mora oprašiti 17 milijuna cvjetova. Med se može raditi od jedne ili više biljaka. Onaj od jedne biljke puno je cjenjeniji, ali mnogi vole baš cvjetni ili livadni med koji sadrži više biljaka.

Nakon predavanja prošetali smo uz štandove i kušali svi redom med od drače. Izvrsnog je okusa. Na jednom štandu učenici Hotelijersko-turističke škole izložili su kolačiće i proizvode s okusom meda. Tko je htio, kupio je med – proizvod pčela o kojima puno toga ovisi. Čuli smo i da je jedna žličica meda dnevno – zdravlje.

Pripremile: Lucija Kožul, Flora Šunić i Tamara Jurešić, 5. razred

Foto: Dušanka Dujić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: