INovA@skole – Večer matematike

Učenici naše škole zajedno s učenicima triju zadarskih škola sudjelovali u Večeri matematike

INovA@skole – Večer matematike

Večer matematike je godišnje događanje kojim se popularizira matematika i njena primjena na različite segmente u životu. Učiteljice matematike koje sudjeluju u projektu INovA@skole (Natalija Zvelf, Jadranka Glavaš Nikolić, Anita Šimac, Ivana Šoše i Marijana Gladović) osmislile su, za učenike viših razreda svojih škola, ovogodišnje, pomalo drugačije događanje, vodeći se temama iz financijske pismenosti.

Samo događanje počelo je u 17 sati, 6. prosinca u OŠ Petra Preradovića i potrajalo je gotovo dva puna sata. Na Večeri matematike sudjelovalo je pedesetak djece iz OŠ Petra Preradovića, OŠ Zadarski otoci, OŠ Šime Budinića i OŠ Bartula Kašića – nositelja projekta.

Fokus – financijska pismenost

Bili su tu pripremljeni materijali fokusirani na financijsku pismenost. Djeca su rješavala križaljke i osmosmjerke s temama iz područja bankarstva, novčarstva i ekononomskih pojmova. Bilo je tu i puzzli, od lakših do onih težih, gdje su se rješavali „ozbiljni“ matematički zadatci iz područja postotka i kamata. Matematičke zvijezde brzo su se rješavale, Memory igre s novčanicama bile su prava poslastica. Bila je tu i Start igra te igra „Europom prođi, u Hrvatsku dođi“, osmišljena za one koji znaju računati s postotcima. I naravno, vječni tangrami!

I poslastice u obliku novčanica

Provedeno je i svojevrsno natjecanje u izradi plakata; učenici dviju škola su u zadanom vremenu izradili plakate s temom iz novčarstva, a uspješniji su  i nagrađeni! Djeca su za svaku obavljenu aktivnost dobivala pečate na tzv. putovnicama, uobičajenim za Večer matematike. Oni najbrži, odnosno oni s najvećim brojem pečata, dobivali su i posebne nagrade našeg sponzora Školske knjige. Inače, svi učenici dobili su i  simboličnu nagradu Alfe te prigodnu zahvalnicu. Učenici su se za vrijeme rješavanja zadataka osladili čokoladicama u obliku novčanica i kovanica eura! Ponestane energije nakon tolikih zadataka pa ju je trebalo nadoknaditi! 🙂

Sve je te večeri bilo u znaku „financija“; učenici su bili oduševljeni jer su na jedan kreativan način puno naučili o tome.

Pripremio: Antonio Grozdanić, 7. razred

Foto: Natalija Zvelf

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: