PROJEKTI

Živim život bez nasilja

U sklopu Školskog preventivnog programa održan projekt “Živim život bez nasilja”

Živim život bez nasilja

Projekt “Živim život bez nasilja” organizirali su Grad Zadar, Policijska uprava zadarska i Vijeće za prevenciju kriminaliteta na području grada Zadra. Provodi se u svim zadarskim osnovnim školama. Koordinatorice projekta su naša školska defektologinja, gđa Nada Meštrović i mr. sc. Ivana Marić.

19. travnja 2018. na satovima razrednika sedmih razreda održano je predavanje “Živim život bez nasilja”. Par dana kasnije 22. travnja 2018. održana je predstava pod nazivom “NASILJE – za nasilje nema opravdanja”.

Što je to nasilje?

Nasilje je kao da povrijedimo nečije tijelo ili osjećaje. Nasilje se događa sve češće. Istraživanja su pokazala da edukacija o nasilju, koja počinje u ranoj dobi, najbolje utječe na stavove djeteta – čuli smo na predavanju gospođe Ivane Marić, policijske službenice za prevenciju. Svi učenici sedmih razreda naše škole na satovima razrednika mogli su čuti o tome što je nasilje, koje vrste nasilja postoje te kako nasilje spriječiti ili prijaviti.

Izvrsna predstava

22. travnja 2018. održana je predstava pod nazivom “NASILJE – za nasilje nema opravdanja”.

Predstava nas je potakla da naučimo što je to nasilje i kako se ponašati ako dođemo u situaciju ako smo žrtva nekog oblika nasilja. Uči i o mitovima o nasilju i kako nasilju reći NE. U predstavi su sudjelovali glumci Ivana Krizmanić i Vedran Komerički.  Predstava “NASILJE –  za nasilje nema opravdanja” proglašena je najboljim projektom u Europskoj uniji u ranoj prevenciji kriminaliteta i nasilja u obitelji na godišnjem kongresu mreža zemalja EU za prevenciju kriminaliteta – doznali smo u uvodu u predstavu.

Čime protiv nasilja

Iz predstave sam naučila kako se ponašati ako ja budem žrtva. Zaključila sam i da se nasilje svakako trebao prijaviti starijoj osobi tj. profesorici, roditeljima ili stručnoj službi – rekla je Chiara Ćustić.

Potrebna nam je ljubav, međusobno razumjevanje, uvažavanje različitosti, potrebno nam je prijateljstvo – poručile su koordinatorice prijekta mr. sc. Ivana Marić i Nada Meštrović, dipl. soc. pedagog.

Pripremile: Chiara Ćustić, 7. razred i Lana Aurora Vukić, 6. razred

 

Foto: Bartulin

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: