Projekt ZadarZaDar – otvoren praktikum

Dan darovite djece i učenika obilježen otvaranjem učionice, praktikuma, i okruglim stolom u holu škole

Projekt ZadarZaDar – otvoren praktikum

U ožujku, točnije 21. ovog mjeseca obilježio se Dan darovite djece i učenika. Kako je naša škola nositelj projekta ZadarZaDar, taj dan otvorila se učionica, praktikum za prirodne predmete u našoj školi.

Program je započeo izvedbom na gitari (Tema s varijacijama Maura Giuliania) darovite učenice 8. a razreda Eve Knežević te pjesmom Meni trebaš ti koju su izvele učenice četvrtih razreda: Ela Đerđa, Paula Kalcina, Marija Mavar i Antea Marija Knezović. Pratio ih je na gitari učitelj Mate Olić, a pripremila ih je učiteljica Jadranka Gulam.

Priredbi i otvorenju prisustvovali su svi ravnatelji partnerskih škola, predstavnici Grada, Agencije, djelatnici škola, učenici, gosti… U projektu osim naše škole sudjeluju Sveučilište u Zadru (Odjel za pedagogiju i Odjel za izobrazbu učitelja i odgojitelja), Grad Zadar (UO za Odgoj i školstvo) te pet osnovnih škola: OŠ Šimuna Kožičića Benje u Zadru, OŠ Zadarski otoci u Zadru, OŠ Krune Krstića u Zadru,  OŠ Sv. Filip i Jakov.

Daroviti učenici uistinu mogu pridonijeti razvoju svakog društva. Mi u školi radimo na identifikaciji darovitih učenika već 30-ak godina, a nakon što ih identificiramo pokušavamo ih uključiti u različite dodatne aktivnosti. Međutim, prije dvije godine radili smo postupak vrednovanja škole kada su učitelji naveli kako su daroviti učenici zapostavljeni u redovitoj nastavi te bi se njima trebalo više baviti, kao i kako bi identifikaciju darovitih učenika trebalo spustiti na niži uzrast, a priliku za to vidjeli smo kroz ovaj projekt – rekla je u svom uvodnom govoru voditeljica projekta “ZadarZaDar” Vera Šušić, dipl. psiholog.

Prezentirali pokuse

Nakon kratke priredbe svi uzvanici otišli su pogledati novouređeni praktikum. U njemu su učenici pokazali svoja znanja i sposobnosti, pripremili su različite pokuse pod vodstvom svojih mentora.

Danas pokazujemo različite ekperimente. Ja sam koristeći indikatore odredila koju bezbojnu otopinu imam u kojoj čaši – rekla je Julija Baričić, učenica sedmog razreda OŠ Sv. Filip i Jakov.

Učenici osmog razreda škole Zadarski otoci Gabriela, Jakov i Mihael prezentirali su model vjetrenjače te primjer kako iskoristiti struju pomoću solarnih panela u sklopu predmeta Geografije.

Nakon otvorenja praktikuma održan je okrugli stol na temu “Mogućnosti multipliciranja rezultata na nacionalnoj razini” kojim je moderirala Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru.

Pripremila: Lana Aurora Vukić, 6. razred

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: