VIJESTI

I ja sam brončani!

Dana 9. ožujka 2018. održalo se nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka “Vjeronaučna olimpijada” na temu Kršćani na putu dijaloga

 I ja sam brončani!

Vjeroučiteljica Jolida Klarić upitala nas je jesmo li zainteresirani za natjecanje iz vjeronauka. Odmah sam pristao jer me to jako zanima. Tema je bila Kršćani na putu dijaloga. Trebali smo proučiti cijelu skriptu, i to više puta. Prije nadbiskupijskog natjecanja bilo je školsko natjecanje. Natjecalo se 11 ekipa, odnosno 55 učenika u nadbiskupiji. Naša je škola bila osma što znači da smo “upali” na nadbiskupijsko natjecanje. Na školskom se natjecanju borimo međusobno za razliku od nadbiskupijskog gdje su prvih 4 učenika iz škole u timu. Četvorka koja se izborila za dalje bila je: Ante Nekić i Antonio Grozdanića, učenici 6. c razreda i Nela Uzelac i Katarina Vlatković učenice 8. b razreda.

Vjeronaučna već tradicionalno u Kašiću

Već dugi niz godina u našoj školi održava se županijska razina Vjeronaučne olimpijade pa tako i ove godine. Program je započeo svečanom himnom, a pozdravne riječi okupljenima uputila je defektologinja škole, prof. Nada Meštrović.

Bogat program osmislili su s vjeroučenicima vjeroučiteljice Ljiljana Elek i Ana Kajić te profesorica hrvatskog jezika Meri Popović. Program su vodili vjeroučenici Nola Durut i Ivan Vidović. Izreklo se mnoštvo stihova punih nade, vjere, mira, tolerancije, a i pjevalo se, “dvostruko molilo”.

Nadbiskupov kancelar don Josip Lenkić koji je redovito s nama na nadbiskupijskom / županijskom natjecanju iz Vjeronauka – Vjeronaučne olimpijade uputio nam je nekoliko riječi lijepih i punih nade: „Posebnost dijaloga, s crkvene strane, jest traženje novih načina, novih putova u primjeni Evanđelja na konkretne društvene prilike određenog naroda. Poziv je to kršćanima na inovativnost i kreativnost, koji tako vođeni Duhom Svetim omogućuju da Riječ Božje trči svim narodima”,  vjeroučenici su „sluge te Riječi, ministri Božje Riječi, a biti sluga te Riječi je neizrecivo uzdignuće”.

Zato je to njima i mentorima najbolje priznanje i veliko hvala za uloženi trud i vrijeme utrošeno u pripremi za olimpijadu – rekao je na kraju.

Brončani

Prvi dio natjecanja bio je ispit, učenici su ga pisali odvojeno u učionicama. Rezultati testa se zbrajaju tako da se bodovi svakoga učenika u timu zbroje i podijele s četiri.  Drugi dio Olimpijade je tombola. Svaki tim dobije karticu s 10 pojmova. Dok se pitanja čitaju, timovi moraju upisati broj pitanja pokraj pojma, odnosno odgovora na to pitanje. Dok su se testovi i tombole ispravljali, mi smo dobili smo velike sendviče i sokove. Družili smo se svi zajedno što je i još jedna svrha ovog natjecanja. Nakon ta dva dijela svi se bodovi zbrajaju i prvih pet škola ide na završni dio zvan “Tko želi biti Isusov milijunak”. Naša je škola bila treća pa smo išli na završni, treći dio. Škole su išle u zbornicu gdje su timovi birali tko će odgovarati na pitanja za 2, tko za 4, tko za 6, a tko za 8 bodova. Naravno pitanja za 2 boda bila su najlakša, a za 8 bodova najteža.

U početku mislio sam da će biti jako teško, ali kad sam ugledao test, shvatio sam da i neće biti tako. Na tomboli nam je Nela govorila da broj pitanja ne govorimo naglas. Tombola je prošla bez ikakvih problema. Iskreno, nisam mislio da ćemo proći dalje na zadnji dio, ali na kraju se ipak pokazalo da se sve može. Na takozvanom “Isusovom milijunaku” dogovorili smo se tko odgovara na koja pitanja i sve je prošlo kako treba.

Najbolja ekipa bila je iz Osnovne škole Braće Ribar, Posedarje, druga je ekipa OŠ Šimuna Kožičića Benje, a treća je bila naša ekipa. Otišli smo to proslaviti i slikati se. Kao nagradu dobili smo dva jednodnevna izleta. Ne znam još gdje i kada. Uglavnom, ja sam jako zadovoljan našim postignućem, postao sam brončani bartulovac!

Pripremio: Antonio Grozdanić, 6. razred

Foto: Jolida Klarić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: