U Zagrebu na izložbi godine “Nikola Tesla – Mind from the Future”

26. siječnja 2018. realizirana je još jedna terenska nastava

U Zagrebu na izložbi godine “Nikola Tesla – Mind from the Future”

Učenici sedmih i osmih razreda u sklopu terenske nastave iz kemije, fizike, tehničke kulture i informatike vidjeli su u Zagrebu vrlo zanimljivu izložbu “Nikola Tesla – Mind from the Future” te posjetili Tehnički muzej. Učitelji u pratnji bili su Andreja Kakša, voditeljica puta i učiteljica kemije, Vlatka Ignac i Milan Troskot, učitelji informatike te Anita Dukić, pedagoginja.

Najprije na izložbi godine

Multimedijska izložba “Nikola Tesla – Mind from the Future” koja će u Domu hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu trajati do travnja 2018., prati Teslin život od rođenja do smrti, ali na posve nov način – kao interaktivna instalacija u kojoj se prožimaju film, animacija, video umjetnost, skulptura, slika i tehničke inovacije. Idealno mjesto za našu terensku nastavu. Autorica izložbe je nagrađivana umjetnica i povjesničarka umjetnosti Helena Bulaja Madunić. Izložba je podijeljena na tri dijela: započinje u prizemlju koje je zamišljeno kao lobi Hotela budućnosti, u kojem se posjetitelji druže s umjetnicima, a na katu su Piano nobile i Teslina soba. U prizemlju je ogromna željezna crvena skulptura Nikole Tesle, visoka 12 metara, koja predstavlja skicu ideje za njegov budući strujni vod. U Piano nobile, predstavljeni su u digitalnoj verziji portreti klasika suvremene umjetnosti. U Teslinoj sobi može se pogledati film Helene Bulaje Madunić “Mehaničke figure – inspirirani Teslom”kojim se prolazi kroz njegov san. Glavni dio izložbe je u galeriji Bačva, u njemu na zanimljiv način možemo doživjeti Teslin život od Smiljana, njegova rodnog mjesta, preko školovanja i europskih destinacija do života u New Yorku.

Tehnički muzej i Arena centar za kraj

Druga destinacija u sklopu terenske nastave u Zagrebu bio je Tehnički muzej. Posjetili smo nekoliko odjela: Rudarstvo, Promet, Kabinet Nikole Tesle i Planetarij. Na kraju smo dobili slobodno vrijeme u Arena centru. Učenici sedmih i osmih razreda oduševljeni  su realiziranom terenskom nastavom.

U Zagreb smo krenuli u 7:15. Kad smo došli u Zagreb, odmah smo otišli na izložbu o Nikoli Tesli. Najzanimljivije u tom muzeju su naočale koje su nam pokazale kako nam mozak radi. Nakon toga smo otišli u Tehnički muzej. Vodič je bio jako smiješan i zanimljiv. Prvo nas je odveo u rudnik u kojem nam je objasnio kako su živjeli ljudi koji su radili u rudnicima. Nakon toga smo razgledavali vlakove, aute, avione, makete brodova i dr. Onda smo otišli u prostoriju gdje nam je vodič pokazao izume Nikole Tesle. Tamo je isto bilo zabavno i poučno. Na kraju smo otišli u Arena centar – rekao nam je Roko Grozdanić iz 7. b razreda.

Paola Novoselić iz 7. a dodaje: Terenska nastava u Zagrebu mi se svidjela, pogotovo što smo imali slobodno vrijeme u Arena centru. Muzej Nikole Tesle mi se jako svidio, ali sam očekivala malo više zanimljivih izuma. Najviše mi se svidjela prostorija u kojoj su neke stvari svijetlile u mraku. Tehnički muzej sam već posjetila u 4. razredu, ali mi je ovaj put bilo bolje jer smo imali zabavnog vodiča. Zabavni su mi bili izumi koje smo vidjeli i način na koji ih nam je približio. U Planetariju je bilo zabavno, bilo je zanimljivo slušati o zvijezdama.

Pripremio: Josip Šumski, 7. razred

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: