PUTUJEMO

Uljepšali život psiću iz Benkovca

Terenska nastava – Sajam u Benkovcu

Uljepšali život psiću iz Benkovca

Učenici 7. a, b i c razreda otišli su na sajam u Benkovac. Razmišljali su da bi to mogla biti korisna i neobična terenska nastava; promatraš, kupuješ, cjenkaš se, učiš… Pratnja učenicima bili su profesori: Stipe Mitrović, Slavka Oštrić, Božena Mišić i profesorica Jolida Klarić.

Ima svega

Prošle školske godine u petom mjesecu na sajmu su bili učenici 7. a i 7. b razreda i stalno su pričali o tom “famoznom Benkovačkom sajmu”.  Zato smo se i mi, ovogodišnji sedmaši, odlučili na tu neobičnu terensku nastavu; posjetiti pazar, pijacu, sajam u Benkovcu… Kad smo stigli, iznenadila nas je ta silna gužva. Osjetili smo različite mirise, doživjeli različite boje. Bilo je svega za kupiti: umjetničkih radova, oružja, pokrivača, kuhinjskih pomagala, stolova, stolaca… pa životinja: magaraca, svinja, zečeva, kokoši… Bilo je za kupiti  od “igle do lokomotive”.

Omastili brk

Osim što se iz Benkovca možete vratiti punih vrećica i punog automobila, možete se i dobro najesti. Miriše janjetina, svinjetina, čevapi, kava iz fildžana… Nama učenicima najviše su se svidjeli čevapi u vrućoj lepinji. Učitelji su se počastili toplom janjetinom i svinjetinom. Svi smo omastili brk.

Psić za 20 kuna 

Iz šarolike ponude najviše nas je privukao jedan psić. Počeli su pozivi roditeljima, smijemo li ga kupiti i tko će ga udomiti. Dogovorili smo se da će to biti školski pas, ali da će ostati kod osobe koja ga je kupila, odnosno kojoj roditelji dopuste još jednog člana obitelji. Cjenkali smo se svi zajedno, pravi grupni rad. Kupila ga je Mareta za 20 kuna. Kako ćemo ga nazvati? Bilo je nekoliko prijedloga – Prego jer je doslovno molio da ga udomimo, Moana i Mona. Odlučili smo ga nazvati Mona. Psić  je sada na sigurnom, u toplom i ugodnom Maretinom domu. Šalje nam slike koliko je narastao.

Dojmovi učenika

Nakon par sati punih dojmova, ušli smo u školski autobus. Bilo je odlično, genijalno, zanimljivo… čulo se u autobusu na povratku u školu. Svi su nešto pazarili.

Ova terenska nastava mi se jako svidjela, osobito zbog psića. Kada smo ušli u autobus, svi su oduševljeno “navalili” na njega pa se malo i prepao – rekao nam je učenik Josip Šumski.

Izlet u Benkovac mi se jako svidio zato što nismo imali nastavu. Imali smo i dosta slobodnog vremena sve razgledati. Najeli smo se čevapa, kupili psa… Najdraža terenska nastava do sada – dodala je Sara Begović.

 

Čačkalica – modni dodatak?

U petom mjesecu na terenskoj nastavi u Benkovcu bili su učenici 7. a i 7. b razreda. Oduševili su se “likovima” sa sajma. Kažu – ljudi viču, dozivaju te, vuku da kupiš baš njihov proizvod. Čuli su tada kako sviraju diple, spustili sat s 50 na 20 kuna, kupili sadnice za mame, najeli se čevapa (i oni). Primijetili su i jednu učestalu pojavu na sajmu – mnogi u ustima drže čačkalicu pa su zaključili da bi to mogao biti i sajmeni modni dodatak. Učiteljice su popile pravu tursku kavu iz fildžana, a vozač školskog autobusa, gosp. Dragan, koji nas svugdje vozi, kupio je koku nesilicu.

Uglavnom, svima veselo – s puno dojmova i doživljaja.

Svake godine nova iznenađenja u Benkovcu!

Pripremile: Chiara Ćustić 7. razred i Eva Knežević, 8. razred

Foto: Bartulin

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: