Masline su obrane

Pobrane masline u školskom masliniku

Masline su obrane

U petak 27. listopada učionice smo zamijenili školskim maslinikom. Vrijeme je za berbu maslina pa smo i mi prionuli poslu. Ove godine pridružio nam se i pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo, Joso Nekić, zajedno sa svojim suradnicima Ivanom Guglielmini i Ivanom Hajdićem. Vrijedno su radili do samog kraja, dok sve masline nisu bile obrane.

Evo što nam je izjavio pročelnik Nekić:

Došli smo dati potporu školskoj zadruzi Maraška. Pozvala nas je ravnateljica i pristali smo bez dvoumljenja jer je ovo poseban način rada s djecom. Ovdje se vidi veliki trud, rad i jako sam ponosan. Grad Zadar potpomaže brojne izvannastavne aktivnosti učenika naših škola, a potpora školskim zadrugama važna je zbog mnogostrukih koristi za ukupan školski rad i život.

Pročelnik je došao sa tzv. strojem i bio prava atrakcija za najmlađe. Grane su se tresle, a masline padale na „cerade“ i skupljale u vreće. Sve je bilo „kao po špagu“.

Ravnateljica škole Katica Skukan ne krije zadovoljstvo:

Jako sam sretna i ponosna. Mislim da bi ovakvih dana u školi trebalo biti više. U ovakvim situacijama pokaže se zajedništvo, timski rad, razvija se i radni duh, ali ovaj puta u prirodi. Tome se također djeca trebaju učiti.

Vrijedni zadrugari

Upitali smo i zadrugare, članove zadruge Maraška, kako ide berba.

-Nabrao sam oko 4 kašete. Ovo je odlično, treba češće biti u prirodi – kaže Leonardo Rebac.

-Noge mi klecaju jer sam bio na stablu – viče Ivan Rančić.

-Puno smo radili, ali smo i odlično marendali – nadodaje Joško Tolić.

-Teško je, ali ide, vide se rezultati, nabrali smo puno kila – kaže Ivano Mazić.

Učiteljica Dušanka Dujić, voditeljica zadruge Maraška rekla nam je:

Počeli smo rano, po maglovitom jutru, učitelji, tehničko osoblje, gosti iz Poglavarstva… Maslenik je pun, ima nas trenutno oko pedesetak. Učenici su dobili i marendu i okrijepu, poslije slijedi ručak za sve berače.

Branju su se priključili i svi učitelji i zdušno pomagali. Najslađi su bili najmlađi. Učenici iz 2.d, produženog boravka, skupljali su masline i nosili ih u košare i kante. Toliko im se svidjelo brati, kupiti masline, boraviti na zraku, a i popeti se na koje stabalce da je Luka iz 2.d izjavio: Ovo mi je najbolji dan u životu!

Ukupno je ubrano oko 1140 kg maslina, a dobiveno je 130 litara ulja u uljari u Nadinu, vlasnika Željka Vrsaljka, u kojoj zadnjih godina meljemo – rekla nam je učiteljica Dujić na kraju dana.

Nadamo se  da će nam i ulje biti najbolje (kao i dosada) uz ovoliki trud velikih i malih ruku.

Pripremio: Lovre Šoša, 6. razred

 

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: