AKTIVNOSTI

Aktivni “Talijani”

Izložbom “Andiamo al cinema” otvoren je Tjedan talijanskog jezika i kulture 2017. godine

Aktivni “Talijani” 

Učenici 8. a i 8. b razreda koji uče talijanski jezik otvorili su svojom izložbom pod nazivom „Andiamo al cinema“ manifestaciju Tjedan talijanskog jezika i kulture 2017. u prostorijama Zajednice Talijana Zadar.

Po zadanoj temi o talijanskom filmu, učenici su istražili povijest kina u Zadru prije Drugog svjetskog rata. Izložili su o tome zanimljivu priču uz svoje radove. Osim što je njihova izložba bila medijski popraćena, brojne pohvale dobili su iz Zajednice Talijana Zadar. Čestitkama se pridružila i njihova učiteljica Doris Kožul Car. Nakon posjeta prošetali su gradom i mogli usporediti Zadar nekad i sad.

Oduševljeni starim Zadrom

Bilo je  jako zanimljivo i naučile smo puno toga na terenskoj nastavi. Kalelarga je preimenovana u Široku ulicu, ali je nitko tako ne zove. To smo saznali iz ankete koju smo proveli s građanima. U Talijanskoj zajednici imali smo otvorenje svoje izložbe “Andiamo al cinema” tijekom manifestacije Tjedan talijanskog jezika i kulture s temom – film.  Slušali smo predavanje o talijanskom filmu nakon kojeg je bilo finih slastica koje je sve Petra pojela (kroz smijeh govori Justina) – rekle su nam učenice Petra Šoša i Justina Colić.

Naučile smo mnogo toga o Zadru što prije nismo znale.  Vidjeli smo stare slike Zadra i građevine kojih danas nema. Uživale smo u šetnji rivom i vidjeli kako je nekad izgledala. U Talijanskoj zajednici bilo je lijepo, prostor nam se svidio, ljudi su topli i vedri. Govorili su svi na taljanski i razumjele smo ih. Svidjela nam se i hrana koju su nam ponudili – oduševljeno kažu učenice Katarina Vlatković i Marta Diklan.

Učeniku Vidu Begonji bila je zanimljiva priča o Teatro Verdi.

Najjači dojam ostavio mi je stari grad. Bilo je zanimljivo gledati kako je naš grad izgledao prije Drugog svjetskog rata. Nastavnica nam je ispričala zašto se danas Zeleni trg tako zove i što se prije nalazilo tamo. Svidjela nam se i priča o nastanku mosta. Saznali smo o tvornici voska na Voštarnici i o nastanku imena Voštarnica – bivša Ceraria (la cera na talijanskom jeziku znači vosak). Na starim razglednicama koje nam je učiteljica pokazala vidjeli smo i predivnu fontanu, koje danas nema na rivi  – ispričale su učenice Marcela Nekić, Katarina Trošelj i Marija Erstić.

Učenici koji uče talijanski jezik tako su svojim predavanjem i terenskom nastavom doprinijeli Tjednu talijanskog jezika i kulture te naučili još nešto o svom gradu.

Pripremila: Chiara Ćustić, 7. razred

Foto: Bartulin

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: