AKTIVNOSTI

Folklor u krvi

U KUD-u Bokolje pleše i pjeva naša učenica Salezia Knežević

Folklor u krvi

Učenica Salezia Kneživić iz 8.b razreda aktivna je u KUD-u Bokolje u Dobropoljani na otoku Pašmanu. Svaki slobodan trenutak iskoristi za odlazak na svoj otok.

KUD Bokolje broji oko 20 starijih članova i 15-ak djece. Manji su okupljeni u dječjem KUD-u. Naša učenica Salezia aktivna je članica ovog društva.

Ponosna i zadovoljna

Kad si počela plesati u KUD-u?

Rano, s tri godine već sam bila u KUD-u. Mi maleni bili smo samo dio pozornice. Sjećam se da sam u nošnji držala zastavu. Kasnije sam polako počela učiti korake i plesati.

Gdje ste sve nastupali?

Cijelo ljeto nastupamo po otoku Pašmanu. U Dobropoljani se ovog ljeta održala Međunarodna smotra folklora Dobropoljana 2017. Bilo je gostiju iz Hrvatske, BiH i Rumunjske. Ponosni smo što smo smotru organizirali u našem malom mjestu. Sudjelovali smo i na “Vinkovačkim jesenima”. Otplesali smo kolo i otpjevali dvije pjesme.

Kakve su reakcije tvojih vršnjaka?

Neki se narugaju, ali ne obazirem se. Ponosna sam, plesati i pjevati mi je užitak i ne želim da tradicija nestane. Moji vršnjaci uključeni su u različite aktivosti, ja možda njima u najneobičniju, za današnje vrijeme.

Kakvi su planovi društva za budućnost?

Sljedeće godine idemo na državno natjecanje. Ne znam još detalje.

Francuzi oduševljeni Pašmanom

Prije ljeta imali ste i jedan zanimljivi posjet?

Da, ovo ljeto reporteri francuske televizije došli su na otok Pašman snimiti nekoliko reportaža za svoju emisiju “Lijepi zavičaji”. Mi iz KUD-a Bokolje obukli smo svoje tradicionalne nošnje i izveli nekoliko izvornih plesova i pjesama.

Što su rekli francuski novinari?

Zanimljivo im je bilo kako i mlade zanimaju ti tradicionalni običaji koji ne daju da se tradicija zaboravi, izbriše. Stariji članovi su se pobrinuli da reporteri kušaju i neka od tradicionalnih domaćih jela. Zadovoljni i siti, reporteri su dalje nastavili svoj put po Dalmaciji, a mi smo se s njima oprostili do nekog drugog susreta.

Provodiš li svako svoje slobodno vrijeme na Pašmanu?

Da, to je moj otok. Idem svaki vikend, svaki blagdan, praznik, svaki dan kad nemam nastave. Ples i pjevanje mi je u krvi!

Tko ti sve pleše u KUD-u? Odakle ta ljubav prema folkloru?

Baka mi pleše, mama, teta, prateta, sestra, a valjda će i moja kćer (kroz smijeh zaključuje Salezija).

Pripremile: Chiara Ćustić, 6. razred i Lada Lukšić, 5. razred

Foto: Salezija Knežević

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: