PROJEKTI

Neka znanost postane radost

Učiteljica fizike Vedrana Kasalo suautorica priručnika mali znanstvenici

Neka znanost postane radost

Učiteljica fizike u našoj školi Vedrana Kasalo jedna je od autorica priručnika Mali znanstvenici, izdavača Profil Klett. Jako smo na nju ponosni jer je to način da se fizika približi  najmanjima i postane ranije nešto poznato i privlačno. Potražili smo našu učiteljicu fizike i evo što nam je rekla:

Kako je došlo do ideje za Male znanstvenike?

Kolegica Ana Lipošćak  i ja radimo u osnovnim školama i željele smo približiti ljepotu fizike i pojava koje se opisuju fizikom učenicima nižih razreda osnovnih škola. U suradnji Centra izvrsnosti iz fizike s Gradskom knjižnicom Zadar pokrenu smo ciklus radionica Mali znanstvenici.  Radionice su bile tematski raspodjeljenje u pet tema (Zašto brodić pliva na moru, Zrak je jak, Toplo-hladno, Kratki spoj i Zašto je nebo plavo).

Tko Vas je „prepoznao“?

Izdavačka kuća Profil Klett prepoznala je ideju i vrijednost radionica te predložila izdavanje priručnika za istraživačku nastavu fizike u kojem smo pisale pokuse koji su se izvodili na radionicama.

Tko su sve autori?

Autorice priručnika su Vedrana Kasalo i Ana Lipošćak uz suradnju Valentine Vrban.

Kako je koncipiran priručnik?

Priručnik prati pet različitih područja fizike gdje je opisano po desetak jednostavnih pokusa koje samostalno mogu izvesti učenici nižih razreda s priborom iz vlastitih kuhinja.

PRIMJER POKUSA

Borba rupica i zraka

Potrebno: plastična boca s čepom, igla, voda, vrećica za zamrzavanje, bojice

Postupak:

Vrućom iglom izbušite nekoliko rupica na boci u istoj razini. Bocu napunite vodom do vrha i zatvorite ju čepom. Odvrnite čep i promatrajte što se događa. Potom ponovno zavrnite čep i zatvorite bocu. Možete postupak ponoviti nekoliko puta.

Kada voda istječe kroz rupice? Je su li mlazevi jednakih jačina? Zašto kada zatvorimo čep voda ne istječe? Što djeluje na rupice na boci? Što se nalazi oko boce?

Vrećicu za zamrzavanje ispunite vodom i zavežite. Probajte drvenom bojicom probosti vrećicu tako da bojica izađe na drugu stranu. Ponovite postupak s nekoliko bojica.

Hoće li voda istjecati kroz probušene dijelove vrećice? Zašto ne istječe i što se nalazi oko vrećice?

Zaključak:

Oko boce i vrećice se nalazi zrak. Uočili smo da zrak djeluje tlakom sa svih strana jednako i ne dopušta vodi da istječe dok je boca zatvorena čepom. Kada odvrnemo čep na boci, tada zrak tlakom djeluje i odozgora kroz otvor boce te potiskuje vodu van kroz rupice. Isto se događa sa probušenom vrećicom gdje zrak i bojice ne dozvoljavaju vodi da istječe van.

Cilj projekta i priručnika?

Cilj projekta Mali znanstvenici je popularizacija znanosti i otkrivanje ljepota fizike kroz zabavu i eksperiment.

Mali znanstvenici su radionice koje su osmišljene tako da djeca uče otkrivanjem i  istraživanjem kroz igru. Na taj način razvijaju svoje kreativno i logičko razmišljanje.

Radionicama ovakvoga tipa, pogotovo s učenicima koji još ne uče fiziku u okviru nastavnog procesa, razvija se i jača interes prema prirodnim predmetima. Smanjuje se razvijanje odbojnosti i predrasuda prema  fizici, što je nažalost česta pojava.

Kada se ovi učenici susretnu s fizikom kao nastavnim predmetom u sedmom razredu, mnogi fizički  pojmovi  i  zakoni  će im  biti već  poznati  i  bliski  zbog   na vrijeme  razvijenih fizikalnih koncepata.

Cilj ovakvih radionica je otkriti miskoncepte  te izgraditi korektne  fizikalne koncepte o pojavama s kojima se svakodnevno susreću.

Recite nam nešto o Centru izvrsnosti za fiziku i tim radionicama. Nastavljate li s radom i dalje?

Centar izvrsnosti za fiziku djeluje dvije školske godine i nastavlja dalje s radom. Pohađaju ga učenici zadarskih osnovnih škola. Satove su održavali mentori: Snježana Stanin, Jelena Torbarina, Vedrana Kasalo, Ana Lipošćak i Domagoj Barešić.

Cilj Centra izvrsnosti iz fizike je pobuditi interes za predmet i potaknuti razvoj kod darovitih učenika koji tek počinju učiti fiziku u osnovnoj školi. Osobitost rada Centra je da učeniku zaista dodjeljuje aktivnu ulogu u izgradnji  vlastitog znanja stavljajući ga u problemske situacije koje potiču kreativnost. Pri tom učenici, radeći znanost u „malom“, usvajaju znanstvene metode i razvijaju svijest o važnoj ulozi znanosti u suvremenom društvu.

Jeste li zadovolji prošlogodišnjim odazivom?

Vrlo smo zadovoljni odazivom djece koji su redovito dolazili na radionice. Kroz radionice koje su se održavale u dva ciklusa od pet te u radionici na Silbi sudjelovalo je oko 200 djece, učenika trećih i četvrtih razreda osnovnih škola grada Zadra. Ideja radionica na Silbi je bila prenijeti spomenuta znanja i do najudaljenijih dijelova naše županije i omogućiti da znanje bude dostupno svima.

Poruka za kraj…

Neka znanost postane radost 😊!

 

Pripremili: Ante Nekić, Lovre Šoša 6.c

Foto: Vedrana Kasalo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: