ARHIVA

U “Silicijskoj dolini” na Novom Bokanjcu

Informatičari istražuju informatičke tvrtke

U “Silicijskoj dolini” na Novom Bokanjcu

Mali informatičari naše škole, petaši i šestaši, otišli su 16. veljače s učiteljicom Vlatkom Ignac istražiti koje se informatičke tvrtke kriju na Novom Bokanjcu u Inovativnom Zadru.

Inkubator nadarenih

Inovativni Zadar osnovan je od strane Grada Zadra pod nazivom Poduzetnički inkubator. Ideja je bila pružanjem poslovnih i tehničkih usluga, a sve uz povoljan zakup poslovnog prostora, olakšati početak rada poduzetnicima početnicima. Dočekala nas je gđa Ana Odvitović, njihova voditeljica sektora razvoja poduzetničke infrastrukture. Objasnila nam je da se tamo nalazi puno tvrtki npr. tvornica piva, tvrtka koja proizvodi i popravlja ronilačku opremu, tvrtka koja iznajmljuje plovila… Nama će pokazati one tvrtke koje se bave informatikom.

Posjetili tri tvrtke

Najprije smo posjetili tvrtku Helmholz Sistemi koja programira komponente za industrijsku automatizaciju. Njihov zaposlenik Ivan proveo nas je kroz tvrtku i upoznao s ostalim zaposlenicima. Svaki od njih objasnio nam je i pokazao što je njegov posao. Tako smo po prvi put vidjeli što rade programeri; kako se programiraju, dizajniraju i izrađuju komponente za industriju, aplikacije za Windows, kako se štiti tvrtka od hakera… Najzanimljivije nam je bilo kad nam je Ivan pokazao olovku koja svira (pogledajte u videu).

Zatim smo posjetili tvrtku Rentlio. Odmah smo iz naziva tvrtke pogodili o čemu se radi. To je tvrtka koja je napravila aplikaciju za iznajmljivanje apartmana. Kod njih nam se najviše svidio dizajn njihovog ureda. Sve vrlo suvremeno.

Zadnja stanica bila je tvrtka Bridge koja se bavi popravljanjem računala i održavanjem mreža. Ako nam nešto od informatičke opreme ili mreže bude neispravno, vjerojatno će nam netko od njih doći to popraviti, rekao nam je njihov zaposlenik.

Kava u potocima i siguran posao

U zadarskoj “Silicijskoj dolini” primijetili smo kavu koja teče u potocima (u šalicama, čak i kriglama), četkice i paste za zube kraj računala (zaključili smo da uživaju u programiranju tako da ne idu ni kući), svi slušaju glazbu sa slušalicama na ušima, neviđeno brzo tipkaju i djeluju poprilično opušteno. Idealan posao. Upitali smo ih je li to stvarno tako i koliko zarađuju programeri. Ipak su nam objasnili da nije sve tako opušteno, treba puno raditi kod kuće da se nauči taj posao (čak nije potrebno ni fakultet završiti, kažu), ali kad se “savlada računalo”, sva su vrata otvorena… bilo gdje u svijetu. Dobro i zarađuju. Svaki od njih naglasio nam je da nije najbitnije znati samo ono što se uči u školi, već za računalom trebamo puno sjediti, istraživati, biti znatiželjni, učiti strane jezike i biti jako kreativni. Poručili su nam: “Postanite programeri i nećete brinuti gdje i kako ćete se zaposliti!”.

Pripremile: Chiara Ćustić 6. razred i Anabela Rados, 5. razred

Foto i video: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: