You are here

Mi smo ritam

 

U ponedjeljak 23. siječnja u našoj smo školi bubnjali. U goste nam je došao bubnjar benda Zabranjeno pušenje Branko Trajkov, zvani Trak.

Mi smo ritam

Svi bubanj u ruke

Glazbenik Branko Trajkov oduševio nas je pristupom i svojim bubnjanjem. U zbornici škole primio je dvije grupe đaka, sve naše trećaše. Napravili su bubnjarski krug i naučili što je to tijeloglazba, vidjeli neke vrste bubnjeva (darbuka, đemberi, dajre, bendir i tapan), šuškali zvečkom i čuli kako smo za nju od najranijih dana vezani; ono što prvo čujemo u majčinoj utrobi jest otkucavanje njezinog srca i ritam njenog disanja (udah, izdah), što kasnije prepoznajemo u zvečki. Objašnjavao je našim trećašima kako je sve u životu glazba i ritam.

Jedva smo svi dočekali bubnjati. Kad je rekao da uzmemo bubnjeve u ruke, veselju nije bilo kraja. Naučili smo i mi, novinari, polagano, brzo, tiho i glasno bubnjati. Cijela je škola odjekivala. Bilo je odlično. Postigli smo i poliritmiju, dva različita ritma istodobno. Bili smo jako ponosni. Najteže je bilo osjetiti pauzu, za što je i naš gost rekao da je ljudima najteže... kad osjetiti pauzu i stati. Upitali smo ga na kraju i par pitanja, a neki su dobili i autogram za mame.

Kako to iz benda u školu?

- Imate dobre učitelje otvorene za nove doživljaje i zato sam danas tu. Inače, oduvijek želim mladima koji vole svirati, koji imaju bend, ali i studentima i đacima, približiti rock and roll ritam. Radio sam dugo s djecom s posebnim potrebama, cijeli bend je od 2000. radio s djecom iz regije („Žrtve mina“), mjesec dana smo živjeli s djecom Albanije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije i sporazumijevali se glazbom i ritmom. Sretan sam kad vidim da su djeca sretna. Surađivao sam i 11 godina s Udrugom Breza iz Osijeka. Ova današnja suradnja sa Školskom knjigom došla je spontano. Ponudio sam im program koji su korisnici zapravo sami kreirali - rekao nam je glazbenik.

Cilj ove radionice?

- Konkretno, ove radionice uče učenike koncentraciji, razvoju pažnje i motorike. Draži mi je ovaj način rada nego da ja sviram. Želim ljude, evo, danas djecu, uvjeriti u činjenicu da je glazba život, da smo mi ritam. Što god nam je poznato, nastalo je iz zvuka - zaključio je.

Ovu radionicu u suradnji sa Školskom knjigom omogućila nam je učiteljica Jadranka Gulam koja je gosp. Branka pozvala u našu školu.

Pripremile: Ivana Bobić i Marta Vrkić, 5.razred