Predstavljen “ZadarZaDar” – milijunski EU projekt naše škole i partnera

Početna konferencija projekta “ZadarZaDar” – Doživljajna pedagogija u prirodoslovnim predmetima za razvoj darovitih učenika održala se u četvrtak, 31. kolovoza 2017. godine u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.

Projekt “ZadarZaDar” pokrenula je Osnovna škola Bartula Kašića u suradnji s partnerima: Sveučilištem u Zadru, Gradom Zadrom, Osnovnom školom Šimuna Kožičića Benje u Zadru, Osnovnom školom Zadarski otoci Zadar, Osnovnom školom Krune Krstića te Osnovnom školom Sv. Filip i Jakov.
Svrha projekta je ojačati kapacitete zadarskih osnovnih škola za uspostavu sustava koji će omogućiti uočavanje i utvrđivanje darovitih učenika, primjenu doživljajne pedagogije i druge oblike razvoja darovitih učenika te uspostaviti suradničku platformu za podršku „Online centar Zadar za darovite”
Vrijednost projekta je 973.127,32 kn (sufinanciranje EU 100%, trajanje od 28. lipnja 2017.g. do 27. prosinca 2018.g.)

Uvodnu riječ dala je Katica Sukan, ravnateljica OŠ Bartula Kašića, koja je nositelj projekta.

– Daroviti učenici su najzapostavljenija kategorija u obrazovanju. Često im se ne možemo adekvatno posvetiti, imamo zastarjele metode, nemamo adekvatnu opremu, dobru strategiju. Sustav ne zna kud bi s takvom djecom. Kako bi se projekt održao pokrenuli smo ga u suradnji s partnerima – Sveučilištem u Zadru, Gradom Zadrom i četiri osnovne škole. Vjerujemo da ćemo kreativnim radionicama, opremanjem škola, edukacijom djelatnika i uspostavom platforme “Online centar Zadar za darovite” postići zadane ciljeve, istaknula je ravnateljica OŠ Bartula Kašića Katica Skukan.

Prorektorica Ivanka Stričević ravnateljici Skukan zahvalila je na angažmanu, te ispričala rektoricu Dijanu Vican, koja je od početka uključena u projekt.

– Sveučilište u Zadru ulaže ono najbolje što ima – svoje djelatnike, prvenstveno s našeg Odjela za pedagogiju, ali i s drugih odjela koji se kroz različite aspekte bave obrazovanjem, te Centra Stjepan Matičević. Želimo projektu uspješan rad, ali i da izgradi još bolje partnerske odnose za još neke projekte koji su nam potrebni. Sveučilište u Zadru uvijek će se uključivati u razvojne projekte koji su na dobrobit lokalne zajednice i društva u cjelini, istaknula je Stričević.

Dogradonačelnica Jagoda Surać obećala je gradsku podršku svim projektima koji prate darovitu djecu, a pročelnik Odjela za odgoj i školstvo Joso Nekić istaknuo postojeće projekte te poručio

– Moje je mišljenje da su svi učenici nadareni, a zadatak obrazovnog sustava je da prepozna njihovu nadarenost. Naše obrazovanje u tom smislu treba reformirati, poručio je Nekić.

Voditelj projekta Krešimir Groš detaljnije je predstavio projekt i ciljeve projekta – suradnju ustanova na svim razinama, uspostavu sustava koji će prepoznavati darovite učenike, pisanje programa za rad s darovitima te pokretanje “Online centra Zadar za darovite”.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

%d blogeri kao ovaj: