AKTIVNOSTI

STEM dan

Ugostili Institut poduzetničkog obrazovanja i inovacoija

STEM dan

U petak 17. ožujka 2023. naša škola bila je domaćin Institutu poduzetničkog obrazovanja i inovacija koji je proveo nekoliko radionica s našim učenicima razredne i predmetne nastave. Radionice su se održavale u holu škole i maloj dvorani.

Koje smo projekte mogli vidjeti na STEM danu?

Projekt STEMerica nastao je s ciljem unapređenja kapaciteta organizacija civilnoga društva u provedbi interaktivnih, inovativnih radionica i događanja na nacionalnoj razini u području popularizacije STE(A)M aktivnosti (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) među djecom, mladima i općom populacijom. Projektom će se omogućiti promocija i približavanje tema iz područja STE(A)M-a, demistifikacija znanosti i diseminacija znanstvenih činjenica djeci, mladima i općoj populaciji u više lokalnih zajednica diljem RH putem 44 javnih događanja mobilnog centra „PopUpLab” u kojem se provode inovativne interaktivne aktivnosti i „STEM Day”. Aktivnosti su usmjerene transformaciji obrazovanja i povećanju kvalitete rada s djecom. Obrazovanje u doba računala, Interneta, tehnologija digitalne proizvodnje, rada i učenja na daljinu, ali i drugih izazova ima priliku za značajnu promjenu, ponajviše u nuđenju dodatnih sadržaja djeci iz područja aktualnih tehnologija i postignuća, čime se obogaćuje njihov redovni obrazovni kurikulum.

Projekt BIOPLAnet koji provodi Institut poduzetničkog obrazovanja i inovacija s partnerima ima za cilj popularizirati STEM kroz temu kružnog gospodarstva te odgovornog ponašanja prema resursima u okolišu. Naglasak je na problemu plastike u okolišu, njenom recikliranju te alternativama u obliku bioplastike. Projekt sufinanciran iz Europskog Socijalnog Fonda omogućio je mobilni centar koji opremljen uređajima za recikliranje te za radionice izrade bioplastike djeci i mladima slikovito približava problem plastike u okolišu i STEM vještina koje su potrebne za rad na tim izazovima. Kroz radionice se prolazi pitanje identifikacije i odvajanja plastike, pripreme za recikliranje, usitnjavanje te mogućnosti izrade novih predmeta kroz injektiranje ili druge procese. Drugi dio radionica se bavi izradom bioplastike kroz više metoda i njene primjene te izazove korištenja – rekli su nam iz Instituta.

Učenicima su se svidjela zanimljive inovacije koje su im približile STEM područja na jedan kreativan način.

VR – najveći interes

Pripremila: Lana Skroče, 7. razred

Foto: Bartuln

%d blogeri kao ovaj: