AKTIVNOSTI

Ponosni na naše učenike PŠ Žerava

Područna škola Žerava dobila europsku pohvalu

Ponosni na naše učenike PŠ Žerava

Učenici Područne škole Žerava od 1. do 4. razreda zaslužili su i dobili kontinentalno priznaje kvalitete za vrijednost eTwinning projekta. Za taj uspjeh zaslužna je i njihova učiteljica Kristina Pešut.

Što je eTwining?

Riječ je o zajednici škola u Europi koja okuplja blizu milijun školskih uposlenika (učitelja, ravnatelja, knjižničara, itd.) koji putem platforme mogu komunicirati, surađivati, razvijati projekte, razmjenjivati i – biti dijelom najzanimljivije obrazovne zajednice starog nam kontinenta. Dakle, eTwinning aktivnosti promiču suradnju škola u Europi upotrebom informacijskih i komunikacijskih tehnologija (ICT) pružajući podršku, alate i usluge školama, nudeći pritom i priliku za besplatni, kontinuirani profesionalni razvoj učitelja, kao i učenika. Treba kazati kako se eTwinning pokrenuo unutar Erasmus+, programa Europske komisije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport, a njime koordinira Središnja služba za podršku (SSP) kojom upravlja European Schoolnet, koji pak podržava četrdesetak Nacionalnih službi za podršku u tridesetak država. Osnova eTwinninga su zajednički projekti barem dviju škola. Tijekom projekata potrebno je pronaći odgovarajuću ravnotežu između upotrebe informacijske i komunikacijske tehnologije, kao i primjene razrednih aktivnosti, a sam bi se projekt morao što više uklapati u nacionalni nastavni plan i program škola sudionica. Od iskusnih eTwinnera do novih članova, i članica, svatko ima priliku profesionalno napredovati, npr. Mrežna događanja su izuzetno popularna, posebno intenzivna, od 10 do 15 dana. Na razne teme, izvodi ih stručnjak, a uključuju aktivni rad i raspravu među učiteljima. Na eTwinning Live, mjestu susreta za eTwinnere možete sudjelovati ili kreirati događanja, pridružiti se ili kreirati novu grupu za razmjenu informacija i najboljih praksi, sudjelovati na partnerskim forumima. Kako bi sve bilo na visokom nivou, čim se uključite u projekt, dobivate pristup TwinSpaceu, sigurnom mrežnom alatu na kojem projektni partneri zajednički rade na uspješnom završetku projekta. Učitelji iz svih zemalja sudionica mogu se prijaviti i koristiti eTwinning online alate, Portal i Radnu površinu, kako bi se međusobno pronalazili, susretali u virtualnom okruženju, razmjenjivali ideje i zadatke, okupljali, zajedno učili i surađivali na zajedničkim online projektima.

Maleni do velikoga uspjeha

Zahvaljujući projektu 100. dan škole sa svojim đacima u prošloj školskoj godini učiteljica PŠ Žerava Kristina Pešut zaslužila je priznanje Europske oznake kvalitete koji se dodjeljuje na razini zemalja EU i to za one projekte koji su prepoznati kao vrijedni za razvoj socijalnih vještina kod mališana kroz učenje i igru jer se redom radi o polaznicima nižih razreda. Pohvaljeni projekt je dio HR programa udruge učitelja Zvono i eTwinninga, a realizacija je ostavljena učiteljima i kreativnosti učenika i učenica koju njihovi učitelji i učiteljice potiču na buđenje njihove urođene kreativnosti i usvajanja novih znanja. Projekt se uz ostalo temeljio na istraživanju ljudskih osjećaja. Dječaci i djevojčice u školskim klupama su učili kako prepoznati svoje i tuđe osjećaje, kako upravljati njima na dobrobit svima u različitim situacijama. Projekt je omogućio povezivanje i suradnju s učiteljima i učenicima iz drugih europskih zemalja, đaci su poboljšali svoje komunikacijske sposobnosti na hrvatskom i engleskom jeziku, razvijali informatičke kompetencije korištenjem informacijsko-komunikacijske tehnologije, kao i socijalne i emocionalne vještine, a tijekom provedbe projekta koristio se i čitav niz digitalnih alata.

– Temeljnu ideju i pripremu projekata daju nastavnici, a konačan cilj je da đaci u interakciji s ostalim sudionicima pokažu svoju kreativnost, toleranciju, socijalnu prilagodljivost, u građanskom odgoju, afirmativnim porukama. Smisao je pustiti dijete da ono svojom dječjom logikom, razmišljanjem, otvorenošću, pokaže rješenje problema u životu lokalne zajednice, svoje sredine, i izvan, i dati poticaj učenicima da oni sutra budu borci za ljudska prava, boljitak u društvu, promiču i razvijaju toleranciju, vjersku,  nacionalnu i međuvršnjačku, obogatiti njihov um, približiti djetetu nešto što može prenijeti sutra svojoj djeci, da nešto ponese iz škole, ne samo gradivo, da oplemeni sebe i sve oko sebe u svim civilizacijskim i ljudskim resursima – rekla je učiteljica Kristina Pešut.

– Najveća vrijednost tih projekata je upravo zbog njihove budućnosti, da se oni nauče što to znači strukturirati, oblikovati i realizirati, na kraju krajeva primijeniti nešto što drže potrebnim i kvalitetnim. Projekt nema samo svrhu dobiti priznanje iz Bruxellesa, ili dobiti novčanu nagradu iz Zagreba, nego je sam cilj projekta naučiti, prenositi, primjeniti i proširiti znanje, ponijeti to znanje u nešto novo, inetgrirati, povezivati, surađivati, nadograđivati, to je prava vrijednost projekata. Prvenstveno naučiti suradnički učiti, biti kreativan i prenositi dalje znanje, drugima. Moji učenici sudjeluju u radionicama koje se moraju realizirati, u njima mališani prvo rade na empatiji, na tome kako bi oni mogli ili željeli pomoći boljitku društva, primjeni svakodnevnih situacija u stvarnim životnim okolnostima, učiniti svijet boljim mjestom za život, to je smisao tih projekata. 100. dan škole, konkretno, za koji smo dobili priznanje iz Belgije, imao je za cilj potaknuti kod đaka razmišljanje kako mogu učiniti svijet oko nas ljepšim i ugodnijim, koje su tu naše mogućnosti kao učenika, ali i svih nas, kreativne strane, inovativne ideje, stvaralački potencijali, trenuci gdje možemo činiti i zamisliti širi okvir da svijet bude bolji – tvrdi učiteljica.

– Učenici su svjesni okruženja u kojemu žive, da može biti puno bolje, naravno i gore, i ti projekti njih direktno dovode u situaciju da razmisle kako nešto potaknuti u pozitivnom smislu promjena. Baziraju se na primjeni znanja, ali i na inovativnim idejama koje se mogu primijeniti kako u školi, tako i društvu u cjelini. Eto, u našem slučaju, 100. dan škole, u veljači, stoti dan nastavne godine, htjeli smo da bude po nečemu drugačiji, osmislili smo više ideja kako bi se ponašali i što učinili da nam se da moć i vlast. Da smo taj dan npr. predsjednik ili predsjednica države, kako bismo se odnosili prema zaposlenicima, umirovljenicima, kako bi siromašne obogatili, ljude oplemenili, potaknuli razmišljanja van okvira. Ne razmišljati samo na svoje dobro i vlastitu egzistenciju, nego proširiti vidike i razmisliti kako bi dobrim dijelom mogli humano utjecati na zajednicu, to je integrirani nastavni dan koji se primjenjuje na sve sadržaje, a na kreativnosti je učitelja i nastavnika kako će to i kojim alatima osmisliti s učenicima i učenicama – objašnjava učiteljica Kristina.

Ponosna učiteljica

– Priznanje je to za našu školu na razini EU, Županije i RH. Projekti su volonterskog karaktera, traže puno sadržajnosti i priprema. Ha, djeca su oduševljena, znate kako je to u malom mjestu, to je učenicima izvan središta velika stvar. Mališani su pokazali da iako u sredini izvan centra mogu konkurirati i ravnopravno parirati bogatim školama u njemačkim, francuskim, španjolskim metropolama. Naše selo je zahvaljujući nama, posebno njima,  istaknuto u Europskoj uniji, negdje je sada na nekim velikim mapama upisana i ta malena Žerava. Unatoč nezavidnim radnim uvjetima, uistinu zadivljujuće je vidjeti kako djeca s računala u područnoj školi koja su se zimus grijala na drva sudjeluju u međunarodnim raspravama i sofisticiranim IT platformama. Postavljala su se u situacijama predsjednika država, komentirali glad u Africi, temu medijskih interakcija, dimenziju prema egzilu, ekologiji, azilantima, starim i nemoćnima. Osvještavaju se na nizu programa. Pokazali smo na nizu primjera da naši učenici mogu ravnopravno konkurirati bogatijim školama. U digitalnim tehnologijama, stvaralaštvu, mašti, jeziku, približili smo europsku školu područnoj školi i ponosna sam. Naši učenici i učenice potvrdili su da u minimalnim uvjetima mogu napraviti maksimalan rezultat i uspješno parirati vršnjacima u bogatijim sredinama – zaključuje učiteljica Kristina Pešut.

Bravo za naše učenike PŠ Žerava i učiteljicu Kristinu Pešut!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: