Šarene čarapice

Obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

Šarene čarapice 

Svake godine 21. ožujka obilježava se Svjetski dan osoba s Down sindromom ili kako ga mnogi nazivaju, Dan šarenih čarapica. U našoj školi i ove godine pridružili smo se obilježavanju i iskazali podršku.

Učenici nižih razreda zajedno sa svojim učiteljicama obilježili su ovaj dan na različite načine. U nekim su se razredima čitale slikovnice, u nekim učionicama gledali kratki edukativni filmovi, a neki su se razredi odlučili za izradu likovnih ili literarnih radova. No, svi su učenici odijenuli šarene (rasparene) čarape!

Down Sindrome International (DSI) službeno je odredio 21. ožujka kao Svjetski dan osoba s Down sindromom, a datum simbolizira tri reprodukcije 21. kromosoma, što je glavno genetsko obilježje osoba s Down sindromom. Samim time taj poremećaj spriječava normalni intelektualni i tjelesni razvoj djeteta, a koji varira od slučaja do slučaja.

Na svaku nogu različita čarapica

Inače, prvi put se ovaj dan obilježio u Singapuru 2006. godine, a potom su se mnoge organizacije diljem svijeta pridružile proslavi ovog dana kroz razna događanja i aktivnosti. No, najpopularnije obilježavanje ovog dana je odijevanje različitih čarapa.

Naime, akcijom „Šarene čarape“ skreće se pozornost javnosti na probleme s kojima se suočavaju osobe s Down sindromom, a i njihove obitelji. Zašto baš šarene (rasparene) čarape? Zbog toga što ih osobe s Down sindromom ne mogu upariti. Stoga, nošenjem šarenih (rasparenih) čarapa iskazujemo podršku osobama s Downovim sindromom s željom njihovog boljeg integriranja u društvo.

Pripremio: Karlo Vrkić, 7. razred

Foto: učiteljice trećih razreda

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: