Svjetski dan čitanja naglas

Učenici obilježili dan u kojem se potiče čitanje, slušanje, ali i pomaganje

Svjetski dan čitanja naglas

U petak 1. veljače 2019.  u OŠ Bartula Kašića obilježili smo Svjetski dan čitanja naglas. Sudjelovali su učenici 3. a i d razreda te 7. c razreda.

Knjižničarka Irena Stojanov nižim razredima čitala je nagrađivanu slikovnicu David Litchfield: Medo i klavir te priču William Joyce: Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea (priču koja je inspirirala Oscarom nagrađeni kratki film).

Učenici 3. a razreda odabrali su svoje najdraže knjige tj. ulomke iz knjiga pa su čitali jedni drugima, a najbolji čitač posjetio je prvaše i njima naglas pročitao svoj najdraži ulomak iz najdraže knjige.

Učenicima 3. d razreda u goste su stigli učenici 7. c razreda i sa sobom donijeli bajku A. S. Puškina pisanu u stihovima – Bajku o ribaru i ribici. Veliki su čitali naglas, a maleni pozorno slušali. Trudili su se izražajno čitati i tako pokazati malenima što to znači i pomoći im da i oni to savladaju.

Važno je čitati

Bez obzira čitali nešto novijeg datuma ili nešto starije, važno je ČITATI! Svi su to zaključili. Svjetska organizacija LitWorld pokrenula je programe za širenje pismenosti kako bi promovirala i pravo na čitanje. Svjetski dan čitanja naglas trebao bi pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi, kreiraju društvo koje će omogućiti svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji. Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta.

Čitajte naglas gdje god i kad god stignete, čime podržavate kampanju „Čitaj mi!“.

Pripremile: učiteljica Janja Marinković i Kiara Lemezina, 6. razred

Foto: Janja Marinković

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: