SC Višnjik – bogatstvo grada

Učenici sedmih razreda u sklopu terenske nastave posjetili Sportski centar Višnjik

SC Višnjik – bogatstvo grada

Učenici sedmih razreda posjetili su Sportski centar Visnjik. Zahvaljujuči profesoru Tjelesne i zdravstvene kulture Zoranu Veselinoviću koji je i jedan od organizatora ove terenske nastave, ugostili su nas u SC Višnjik. U pratnji su bile učiteljce Snježana Šango, Meri Popović, Božena Mišić, Klara Radas, Andreja Kakša, Ana Lisica te učitelji Stipe Mitrović i Mateo Ćurčija. 

Brojni pehari

Dobrodošlicu nam je poželio Umberto Piasevoli, dugogodišnji trener u školi košarke u Zadru. Dočekao nas je u holu tj. izložbenom prostoru prepunom pehara, fotografija, članaka. Čuli smo da se košarka u Zadru igrala još davne 1930. godine kada je taj sport stigao u Zadar preko talijanskih vojnika. Košarkaški klub Zadar osnovan je 1945., a škola košarke počela je s radom 1971. godine. Iznjedrila je puno dobrih igrača, trenera, sudaca. Njihovi uspjesi zapisani su i u virtinama toga prostora. Vidjeli smo na jednoj fotografiji i našeg profesora Zorana Veselinovića u mađim danima. On je također dugo godina radio kao trener u školi košarke. Gospodin Piasevoli ukazao nam je na plodne godine zadarske košarke, rekao nam da u samoj dvorani možemo vidjeti kronološki poredane zastave na kojima su ispisane godine uspjeha zadarske košarke ekipe. Sama dvorana nosi ime košarkaškog velikana Kešimira Ćosića koji je bio poseban igrač koji je igrao u vrijeme zlatnih godina zadarske košarke.

Dvije legende

Profesor Veselinović odveo nas je do atletskih staza i same dvorane. Čuli smo da u Sportskom centru Visnjik trenira oko 4000 djece; oko 500 djece trenira košarku, 300 djece plivanje, 300 djece gimastiku, oko 400 nogomet te ostale sportove. U svakom trenutku u ovom sportskom centru ima oko 1500 osoba koje treniraju. Izgradnja tog centra veliko je bogatstvo grada. Hrvatska teniska reprezentacija pobjedom protiv SAD-a na jednom od teniskih terena plasirala se u finale Davis Cupa.

Sama dvorana može primiti oko 9 000 posjetitelja. Utakmice naše košarkaške ekipe najgledanije su u ABA ligi. Minimalno je 3 000 gledatelja, a kad je utakmica važnija bude i od 5 000 do 7 000 gledatelja. Dva ogromna dresa (oko 2 m) vise sa stropa dvorane. Bojevi 10 i 11 simbolično predstavljaju dvije legedne zadarske košarke. To su Giuseppe Pino Giergia i Krešimir Ćosić. Profesor Vaselinović dugogodišnji je i sudac. Dugi niz godina sjedi na zapisničkom stolu utakmica ABA lige i A-1 lige. Potaknuo nas je na bavljenje sportom općenito, ali i na sudački posao koji također ima svoje čari.

Neki od učenika treniraju košarku, neki učenici neki drugi sport, a nekima je ono što su čuli, bilo sve novo. Shvatili smo još jednom zašto je Zadar grad košarke, a izgradnjom ove dvorane i drugih sportova.

Pripremio: Nikola Marić, 7. razred

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: