PROJEKTI

Posjet HNB-u

Učenici četiriju zadarskih škola u sklopu projekta INovA@skole posjetili HNB

Posjet HNB-u

Učenici četiriju Zadarskih osnovnih škola (Zadarskih otoci, Šime Budinić, Petar Preradović i Bartul Kašić) u sklopu izvannastavne aktivnosti BankoMath info projekta INovA@škola, u petak, 30. studenoga 2018. godine posjetili su Hrvatsku narodnu banku.

Velik interes učenika

Na samom početku posjeta učenici su poslušali predavanje predavanje o samoj banci; koji su njeni ciljevi i zadaće, tko čini Savjet Hrvatske narodne banke, kome i koliko često podnose izvješće, što je monetarna politika i sl.  Također su saznali više o postanku novca, a posebno zanimljivo bilo je saznati gdje se tiskaju hrvatske kune i vidjeti kako one nastaju, pakiraju se i distribuiraju. Predavanje je bilo edukativno i zanimljivo što pokazuje u potpunosti točno riješen kviz na kraju predavanja te veliki broj pitanja koja su učenici postavljali. Svaki učenik za uspomenu je dobio Komplet optjecajnog kovanog novca te knjižicu Naučimo prepoznati sumnjive primjerke novca.

Teslini izumi

Nakon posjeta HNB-u i , naravno, ručka posjetili su Tehnički muzej gdje su u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle vidjeli i aktivno sudjelovali u nekim od Teslinih izuma kao što su okretno magnetno polje, Teslini visokofrekventni transformatori, brod s daljinskim upravljanjem i bežični prijenos energije.

Prošetali su rudnikom, saznali kako je teško i opasno bilo raditi u tim uvjetima. Za kraj su obišli odjel Prometa gdje su sažeto vidjeli povijesni razvoj prometnih sredstava na kopnu, vodi i u zraku.

Učenici svih četiriju škola složili su se da im je putovanje bilo iznimno ugodno i korisno. Osim novih spoznaja, posebno vrijedno i lijepo je bilo upoznati i družiti se s vršnjacima iz drugih škola. Uvijek je “fora” nekoga novog upoznati i nešto novo doznati!

Pripremio : Antonio Grozdanić i Karlo Vrkić, 7. razred

Foto: Natalija Zvelf

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: