Blogeri – idoli, savjetnici ili profiteri

Koliki je utjecaj blogera na djecu i tinejdžere doznajem od svojih školskih prijatelja i prijatelja iz blogosfere

 

Blogeri – idoli, savjetnici ili profiteri

Uz sveprisutne glumce, glazbenike i sportaše, kao današnji tinejdžerski idoli sve se više pojavljuju blogeri i influenceri. Posljednjih godina među školarcima sve je popularnije praćenje blogova (osobito instablogova) i njihovih autora. Kako bih doznala zašto je to tako, istražila sam popularnost blogera u svojoj školi i postavila par pitanja prijateljima iz blogosfere.

U svijetu blogova

Danas se puno ljudi upoznaje preko interneta, pa tako i blogova. Što su zapravo „blog prijatelji”? To su osobe koje upoznaš, odnosno s kojima uspostaviš kontakt preko svog bloga, a nakon toga održavaš blogersku suradnju.

Blog može otvoriti svatko, ali da bi ga otvorio, trebao bi znati par osnovnih stvari. Blogeri su uglavnom one osobe koje žele mrežnim putem dijeliti vlastita iskustva, poglede ili savjete, strani jezici im nisu nepoznati, znaju se pisano izražavati i pismeni su. Tako bi barem trebalo biti. Često se, međutim, pojedinci toga ne pridržavaju pa su neki tekstovi puni pravopisnih i gramatičkih pogrešaka.

Osim toga, prije otvaranja bloga treba dobro razmisliti o slobodnom vremenu; imamo li ga uopće,  s obzirom da blog s vremenom postane i hobi i obveza. Također je bitno razmisliti o čemu ćemo pisati na blogu; to može biti lifestyle ili npr. kulinarski, obrazovni, tehnološki, glazbeni, fotografski, putopisni ili pak osobni blog. Iako putem bloga može objavljivati bilo tko, bitno je poznavati temu o kojoj pišemo.

U „svijetu blogova“ najzastupljenije su blogerice, ali ima i jako popularnih blogera. Postoje različite vrste blogova; mrežni blogeri objavljuju sadržaj putem platformi kao što su WordPress, Joomla i slične, videoblogeri (vlogeri) najčešće koriste YouTube, a instablogeri djeluju putem Instagrama. Vjerojatno je isplativije biti instabloger nego mrežni bloger jer se zbog velikog broja korisnika te mreže brže steknu čitatelji i pratitelji.

Izazovi interneta

Neki od čitatelja svjesni su opasnosti, a ne samo prednosti interneta. Opasnosti na internetu sve više postaju problem, o tome učimo i u školi. Opće je poznato da bi se dosta mladih radije posavjetovalo sa svojim najdražim blogerom ili influencerom, nego s vlastitim roditeljima. Popularni autori imaju izuzetan utjecaj na nemali broj pratitelja, a često žele ostaviti i dojam da imaju odgovor na svako pitanje. To sigurno nije tako.

Zbog utjecaja raznih blogera i influencera, velik broj djece i tinejdžera želi biti kao oni. Njima je njihov savjet „zakon“ pa ih često oponašaju, nesvjesni da se iza toga nerijetko krije samoreklama i želja za popularnošću, a nekad i zaradom. Naravno, ima i onih blogera ili influencera koji nastoje pozitivno djelovati i nisu im u planu samo sebični interesi. Na Instagramu postoji pravilo da se ne može otvoriti profil s manje od 13 godina (uz nadzor roditelja ili staratelja), ali ta je mreža zbog nedovoljne kontrole „puna mlađe djece“. Vrlo se lako otvori profil s lažnom godinom rođenja, što svakako nije dobro.

Kad su u pitanju prijatelji i poznanici koje stječemo preko interneta, savjetujem neke mjere opreza. Roditelji bi trebali znati da imamo blog, trebali bi znati što pišemo, kome se obraćamo. Svi prijatelji i poznanici na internetu nemaju nužno dobre namjere. Roditelji zbog toga ponekad i previše paničare, a jasno je i zašto. Oni su nam ipak na sebi svojstven način najbolji prijatelji i žele nam sve najbolje.

Što kažu školarci

Dok sam pisala ovaj članak, razmišljala sam o tome kako bi bilo zanimljivo malo „propitati“ moje školske kolege i saznati što oni znaju o blogovima. Pitala sam ih što oni misle o blogerima, kako bi ih opisali i smatraju li ih možda nekakvim savjetnicima.

Većina mi je odgovorila kako zna što je blog, samo manjina nema pojma o tome. Neki redovito prate blogove, a nekima su oni pomalo dosadni pa ih ne čitaju. Većina nikada nije razmišljala o vođenju bloga. Pojedinci idu toliko daleko da kažu kako “sve blogove treba izbrisati”. Čula sam i poneko mišljenje kako su blogeri “neinteligentni i nametljivi, da ne znaju što bi radili u svome životu pa pišu blog te se sramote i izlažu negativnim komentarima”. Drugi su pak govorili pozitivno; po njihovom mišljenju, blogeri puno pomažu, jako su kreativni, a praćenje makar i jednoga bloga jako je zabavno. Nekima su prihvatljivi samo blogeri koji pišu iskreno i istinoljubivo.

Osobno smatram da ima vrlo inteligentnih i nadarenih blogera, kao i onih koji znaju dobro iskoristiti stečenu popularnost. Ne bih se naravno složila s neopravdanim mišljenjem da svi blogeri trebaju ukloniti svoje stranice s interneta, ali svakako mislim da bi nekako trebalo stati na kraj onim blogerima koji šire negativnosti i neprimjereni sadržaj ili se lažno predstavljaju.

Riječ blogerice

Mila Durman šesnaestogodišnja je učenica iz Beograda u Srbiji. Na njenom instablogu prati je više od 13 tisuća ljudi. Prate ono što radi i piše, a mogu slobodno reći – s razlogom. Piše o temama koje zanimaju djecu i tinejdžere, o njihovim problemima. Osim toga opisuje i svoja iskustva i zabavne događaje iz vlastitog života. Trudi se pomoći školarcima i savjetom oko odabira srednje škole.

Kada i zašto si otvorila svoj blog?

Blog sam pokrenula u travnju 2017. godine, a otvorila sam ga kako bih pokušala pomoći tinejdžerima koji imaju probleme u obitelji, školi i društvu, a o tome se boje otvoreno razgovarati s roditeljima, starateljima ili nastavnicima.

Što za tebe znači imati blog i otkud ti ta ideja?

Za mene je blog jedno prelijepo mjesto gdje svatko može naučiti nešto novo, biti kreativan i biti ono što je. Naravno, blog može poslužiti i za pružanje savjeta i pomoći pa ako netko ima neki problem, možda mu se u njegovu rješavanju može pomoći i putem bloga. Ideju sam dobila još u osnovnoj školi dok sam slušala probleme prijatelja, zbog kojih su neki od njih završili na pogrešnom životnom putu i ugrozili svoju budućnost. Ne bih htjela niti voljela da se to ikome događa jer sam vidjela već dovoljno tužnih sudbina i čula dosta o mladenačkim problemima. Otvorila sam blog prvenstveno da pomognem takvoj djeci ili tinejdžerima.

Što ti misliš o današnjoj popularnosti blogera među mladima i kako se osjećaš kada shvatiš da si nekome idol?

Pojedini tinejdžeri su zaista zreli i znaju dobro iskoristiti svoju popularnost na internetu, ali opet postoje i oni nezreli koji se pojavljuju samo da bi dobili nekakvu popularnost i da bi im se ostali divili. Takvi uglavnom šire lošu energiju i loš su primjer mladima, a to mi se ne sviđa. Kada netko meni kaže da sam mu idol, osjećaj je stvarno prelijep, jer tek tada zapravo shvatiš da si dotaknuo nečije srce i da taj netko ima puno povjerenja u tebe. Tada se uspostavlja posebna veza, koju zapravo i ne mogu opisati. Naravno, biti idol opet nosi i određenu odgovornost jer si nečiji uzor.

Stanovnici internetskog doma

Ja, kao blogerica, stanovnica sam internetskog doma, a mojih ukućana ima puno. Zamolila sam neke od njih preko Instagrama da ukratko podijele s nama svoje mišljenje o utjecaju blogera i influencera na mlade danas.

Evo njihovih odgovora:

Što se tiče blogera i influencera, mislim da je u redu zarađivati novac, ali ne u preranoj dobi poput naše. Moje je mišljenje da smo mi ipak samo djeca. Što se tiče blogera, to je jako dobar hobi i nemam nikakvih zamjerki na tako nešto. Osobno, nemam baš idola među blogerima.

Emina

Nisam posve sigurna, ali mislim da blogeri dosta pomažu tinejdžerima i definitivno je to odličan hobi. Dobra je stvar da blog razvija kreativnost i maštu, na neki način nam daje i osjećaj zrelosti. Kao blogerica nemam idole, nemam ni zarade, ali me to ne spriječava da pišem.

 Ena

Iskreno, mislim da blogeri i influenceri utječu na današnje tinejdžere (u dobrom smislu) jer im ono što pozitivno pročitaju i pogledaju na blogu, u većini slučajeva može biti od koristi u životu. Ja u svijetu interneta nemam pravog uzora ali u stvarnom svijetu su to definitivno moji roditelji. Znam da se pisanjem bloga može i zarađivati, ali ja sam to odbila.

Erna

Sve ovisi o kojem je blogeru ili influenceru riječ, ovisi koju poruku šalju tinejdžerima i djeci. Ukoliko na svojim kanalima i blogovima pokazuju nasilje i ružno ponašanje, smatram da im ne treba biti dozvoljena uporaba društvenih mreža (Instagram, YouTube). Ako pak prikazuju prikladan sadržaj i žele nešto pametno prenijeti svojim pratiteljima, smatram da treba pročitati takvu objavu ili pogledati takav videozapis. Među blogerima i influencerima nemam idola. Moji idoli su moji roditelji. Znam ih otkako znam za sebe, divim im se i želim jednog dana biti kao oni, možda i bolja. Smatram da niti jedna poznata osoba ne pokazuje svoje pravo lice publici, čitateljima.

Anomimno

Mislim da je danas vrlo jak utjecaj blogera i influencera na tinejdžere, što nije dobro. Danas djecu više zanima televizija, YouTube i općenito internet, nego roditelji. Mislim da su djeca „zatupljena“ i ne razmišljaju svojom glavom, već samo slušaju što im je osoba koja im je idol rekla. Nemam idola jer mislim da smo svi drugačiji i da se ne trebamo ugledati ni na koga. Mogu samo više ili manje poštivati neku osobu na osnovi njenih shvaćanja i razmišljanja.

                                                                                                                                             Divna

Da je bloger biti lako, bloger bi bio svatko

Možda vam se čini da je jednostavno biti bloger, ali ja se baš i ne bih složila s time. Lako je otvoriti  blog, ali je puno teže redovito ga puniti kvalitetnim i zanimljivim sadržajem koji će privlačiti i zadržati pažnju pratitelja. Kad su u pitanju blogeri koji objavljuju pozitivan i kreativan sadržaj namijenjen školarcima i tinejdžerima, mislim da nema ništa loše u tome da oni nekim vršnjacima budu savjetnici i idoli. Biti bloger nekome je hobi, nekome posao, ali bez obzira na motive, bloger bi trebao biti odgovoran, organiziran, pismen i, rekla bi moja mama, dobro odgojen.

Pripremila: Lada Lukšić, 6. razred

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: