VIJESTI

Zaštitnicima pod okrilje

Učenici Osnovne škole Bartula Kašića susreli se s nadbiskupom povodom Dana grada

Zaštitnicima pod okrilje

Učenici petih i šestih razreda (5. a, 5. b, 6. a i 6. b) Osnovne škole Bartula Kašića u petak 23. studenog u sklopu terenske nastave iz više predmeta obišli su zadarske crkve, a u crkvi sv. Stošije primio ih je zadarski nadbiskup, mons. Želimir Puljić.

Četiri zaštitnika

Ideju je pokrenula vjeroučiteljica Jolida Klarić – svom gradu doći u posjet i pomoliti se svojim zaštitnicima. Proslaviti Dan grada. Učenici su se okupili na Narodnom trgu i najprije posjetili crkvu. Sv. Krševana. U pratnji su im bili učitelji: Jolida Klarić, Slavka Oštrić, Božena Mišić, Ana Lisica, Stipe Mitrović i Mateo Ćurčija. Ispostavilo se da mnogi učenici nisu znali gdje je ta crkva koja nosi ime jednog od zaštitnika grada, no znali su nabrojati sve zaštitnike: sv. Krševana, sv. Stošiju, sv. Šimu i sv. Zoila. Crkva sv. Krševana bila je zatvorena pa su se učenici okupili na trgu ispred crkve i čuli su nešto sv. Krševanu i o Petru Zoraniću, čiji se kip nalazi ispred crkve. Nakon toga uputili su se u crkvu Gospe od Zdravlja i naučili nešto o velikom ispovjedniku i svecu, Leopoldu Mandiću, čije je tijelo bilo prošle godine izloženo u crkvi sv. Stošije, zadarskoj katedrali. Prošetali su i Perivojem slave u kojem se nalazi 16 poprsja zaslužnih zadarskih velikana.

Blagoslov nadbiskupa

Nakon toga posjetili su katedralu sv. Stošije (Anastazije), vidjeli njezin sarkofag koji je dao izraditi zadarski biskup Donat, slušali predavanje o toj mučenici i zagovornici kršćanstva. Zadarski nadbiskup, mons. Želimir Puljić obratio se zatim učenicima u, kako je kazao, svom domu, i rekao im nešto o ulozi nadbiskupa, sastavu biskupije, katedrali. Pohvalio ih je što su došli u posjet zadarskim crkvama pred sam Dan grada i što su voljni naučiti uvijek nešto novo o svom gradu. Blagoslovio ih je i zajedno su se pomolili. I slikali, naravno.

Zaštitnik djece i „zadarske ruke“

Nakon malog odmora krenulo se prema crkvi sv. Šime (Bogoprimca, Bogonosca). Zadrani vole tog svog sveca, zaštitnika obitelji, djece, nerotkinja – čuli smo u kratkom predavanju kao i priču o njegovim relikvijama koje su čudom ostale u Zadru. Zanimljivo je i da se crkva niti grije niti hladi zbog neraspadnutog tijela koje se izlaže svake godine 8. listopada na blagdan sv. Šime. Učenici šestih razreda krenuli su pak prema „Zlatu i srebru Zadra“, stalnoj postavi u sklopu samostana i crkve sv. Marije. Ondje su ih sestre benediktinke provele kroz izložbu zadarskih vrijednih izložaka (križeva, relikvijara, ikona, krstionica…).

Torta od dva metra za kraj

Na Narodnom trgu učenici Hoteljersko-turističke škole prodavali su komade torte koju su pravili dva dana – doznali smo. Bila je za 5! Naravno, posvetili su je svom Zadru, a novčane priloge skupljali za udrugu „Cukrići“.

Bilo je i klapske pjesme uz gitaru. U našem gradu toga jutra vladalo je pravo rođendansko ozračje, a petaši i šestaši su poželjeli da je ovakvih nastavnih dana više.

Redakcija Bartulina

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: