Radno i kreativno ljeto

Učenik Josip Kocman sudjelovao je u prvoj ovogodišnjoj Ljetnoj školi tehničkih aktivnosti 

Radno i kreativno ljeto

U zvjezdarnici udruge Zvjezdano selo Mosor u vremenu od 2. do 6. srpnja održana je prva ovogodišnja Ljetna škola tehničkih aktivnosti za učenike osnovnih i srednjih škola.

Za razliku od većine učenika koji su zadnjim zvukom školskog zvona učenje ostavili za jesen, Josip Kocman, učenik naše škole, odlučio je slobodno vrijeme ispuniti na kreativan načinu spomenutoj Ljetnoj školi te nam je prenio svoje dojmove.

Nezaboravno iskustvo

Od 2. do 7. srpnja sudjelovao sam na ljetnoj radionici u Zvjezdanom selu Mosor. Došlo je trinaestero djece različitih uzrasta od 2. do 8. razreda. Radionica je trajala pet dana. Svaki dan održana je po jedna radionica.

Nakon dnevnih radionica išli smo u večernju šetnju, do jednog planinskog izvora. Po povratku iz šetnje imali smo predavanje o Sunčevom sustavu i gledali smo nebo pomoću teleskopa. To je bilo nešto posebno za sve nas.

Tema prve radionice bila je digitalna fotografija. Tamo smo naučili sve o fotografiji, fotoaparatima i objektivima. Imali smo i simulator za fotografije gdje je trebalo ručno namjestiti ISO, otvor blende i brzinu okidanja fotografije. Inače, fotoaparat sve to namješta automatski sam. Druga radionica bila je o brodomodelarstvu. Tamo smo izrađivali jednu vrstu vozila koje se kreće uz pomoć propelera i ima kormilo za skretanje, a mi smo s tim upravljali preko daljinskog upravljača. Također smo isprobali simulator letenja s daljinskim upravljačem, mogli smo birati dron, avion s motorom ili avion – jedrilicu. Ta radionica me oduševila.

Tema treće radionice bila je modelarstvo. Na njoj smo najprije izrađivali modele od papira.  Kasnije smo izrađivali tangram i auto od drveta. Dobili smo nacrt po kojem smo izrezivali dijelove od drva, a onda smo ih i izbrusili.  Na kraju smo imali natjecanje u bacanju papirnatih aviona.

Četvrti dan na rasporedu je bilo programiranje. Prvo smo učili osnove u Scratchu, a kasnije smo pokušali napraviti i naše vlastite kompjuterske igre koje smo kasnije i igrali, ako su radile. Ja sam napravio igru u kojoj se trebalo izmicati loptama, neki su radili borbu između dva lika, a neki igru gdje moraš pokupiti stvari koje padaju s neba.

Peti i posljednji dan je bila radionica iz robotike. Prvi zadatak je bilo sastavljanje mBot- a.

Zatim smo ga programirali da se kreće, da svijetli i da prati liniju u programu mBlock. Također smo imali izazov kako napraviti program s kojim će prvo pratiti crtu, a kada se približi prvoj prepreci, mora ju zaobići pa opet pratiti crtu i kod druge prepreke stati. Tu je bilo jako puno propalih pokušaja, grešaka i neuspjeha prije nego što smo konačno uspjeli.

Na kraju dana bila je podjela diploma i zahvalnica, a svatko je dobio i CD sa slikama i videima.

Jako mi je drago što sam se odlučio prijaviti i otići na nekoliko dana od kuće, bez roditelja. Bilo je to za mene novo i zanimljivo iskustvo koje planiram ponoviti idućeg ljeta. Preporučam i drugim učenicima ovu Ljetnu školu. Ne samo zbog radionica, već i novih prijateljstava. A i hrana je bila odlična – ispričao nam je Josip.

Doznajemo da je do kraja ljeta predviđeno održavanje još dvije slične škole u Zvjezdanom selu Mosor: druga Ljetna škola je na rasporedu u vremenu od 30. srpnja do 3. kolovoza, dok će Radioamaterski kamp biti održan od 19. do 26. kolovoza.

 

Uredništvo

Foto: Josip Kocman i Zvjezdano selo Mosor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: