STEM week – FabLab

STEM Discovery week u Zadru

STEM week – FabLab

U sklopu STEM tjedna koji traje od 23. do 29. travnja, u Osnovnoj školi Bartula Kašića gostovali su učitelji i učenici Strojarsko tehničke škole Fausta Vrančića. Projektom FabLab približili su učenicima mogućnosti digitalne tehnologije.

„Uhvatili“ smo njihovu nastavnicu i upitali je par pitanja.

Dolazimo iz Zagreba, iz Strojarsko tehničke škole Fausta Vrančića i danas sam dovela svoje učenike u vašu školu. Svi smo članovi FabLab-a koji promovira digitalnu fabrikaciju. Donijeli smo strojeve – 3D printere, laserske rezače, laserske gravere, 2D kater rezač termofolije. Radimo otisak na platnenim predmetima, igračke i sl. Imamo još i termoforming gdje oblikujemo kalup na printani model i onda radimo kalup za lijevanje čokolade, sapuna, želatine, gipsa… – rekla nam je nastavnica Kristina Škaler.

U Zadru smo jer se organizira STEM week. Pozvali su nas prijatelji iz CARNet-a koji su održali predavanje u OŠ Petra Preradovića koja nas je također pozvala da dođemo na STEM week. Dva dana izlagali smo u OŠ Petra Preradovića (na poziv učiteljice Anite Šimac), a jedan dan smo kod vas (pozvala nas je učiteljica učiteljica Natalija Zvelf) – nastavila je.

Što ćete pokazati našim učenicima?

Pokazat ćemo im povezivanje novih tehnologija, od novih digitalnih tehnologija koje su upravljane računalom do ručnih vještina. Na 3D printeru možemo isprintati modlicu za kolače, ali ćemo umjesto kolača modelirati glinu pa ćemo za vas izraditi medalje gdje će pisati STEM Bartul Kašić. Isto tako, na 3D printeru možemo isprintati kućice tako da izradimo kalup. Pokazat ćemo kako se u tom kalupu može lijevati sapun i gips.

Možete li nam objasniti kako rade strojevi?

Strojevi rade upravljani računalom. Ti sve nacrtaš u jednostavnim programima za crtanje za 2D i 3D model. Kad to nacrtaš, prebaciš crtež u program koji generira G-kod. G-kod je gibanje po x i y i z kordinatama. Tako računalo dobije upute, odnosno naredbe i pušta ili rezač da reže folije ili 3D printer pušta svoju nit i ostavlja trag plastike. Sve to vode učenica 3. razreda OŠ, učenici 3. i 4. razreda SŠ i naši prijatelji koji se bave novim tehnologijama.

Svi učenici, i razredne i predmetne nastave, oduševljeno su u holu pogledali prezentaciju rada strojeva i učenika. Gledali su izrađivanje printova, drvenih igračaka, plastičnih 3D predmeta. Strpljivo su čekali otiske na svojim majicama i vrećicama. Još su se jednom uvjerili u velike mogućnosti tehnologije koja je korisna, ali i zabavna i zanimljiva.

Pripremio: Antonio Grozdanić, 6. razred

Foto: Bartulin

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: