ĆAKULE

Postali dio priče

Pripovjedačica Margareta Peršić gostovala u školskoj knjižnici

Postali dio priče

U sklopu manifestacije Zadar čita 2018. na poziv naših školskih knjižničarki Ane Bučić i Irene Stojanov u posjet nam je došla pripovjedačica, bajkopričalica, lutkarica Margareta Peršić.

Okupili smo se u školskoj knjižnici, dvadestak učenika iz petih i šestih razreda. Nismo znali što očekivati i iznenadili smo se kad smo ubrzo postali dio priče o dva brata, jednom kome je sreća bila naklonjena po rođenju i drugom koji je svoju sreću morao sam naći. Čuli smo izvrsno pripovijedanje, no nismo znali da ćemo i mi pripovijedati. Školska knjižničarka dobro se snašla u ulozi Usuda, učenici u ulogama braće, putnika, ostalih likova. Bilo je jako zanimljivo i poučno, pripovjedačica nas je sve uvela u svoje magično pripovijedanje. S njom smo nakon izvedbe malo proćakulali.

Predstavite se.

Margareta Peršić, zanimanje mi je samostalna umjetnica, pripovjedačica, lutkarica i ilustratorica.

Bajkopričalica je novo zanimanje, jeste li znali da će te se time baviti i kako je do toga došlo?

Možete mi to pitanje malo pojasniti, čije novo zanimanje, u Hrvatskoj ili … Ne slažem se da je to novo zanimanje, to je jaaaaako staro zanimanje. Ja više volim naziv pripovjedačica. Vjerujem da je nastajalo s vremenom kao neka profesija što znači da nešto radiš i dobiješ novac. Spomenula bih stare Slavene, u njihovim se obiteljima njegovalo pričanje bajki i pripovjedaka, s time moram priznati da su naše bajke i priče malo zastrašujuće. Srećom da su se zapisivale tako da ih možemo dijeliti. Ja mislim da je to jedno od najstarijih zanimanja na planetu, ali mislim da su bake i djedovi davno prije bili pravi pripovjedači.

Gdje sve nastupate?

Nastupam gdje god me zovu, najčešće doma na tepihu, imam jedan tepih koji izgleda kao leteći ćilim i tamo se pripremam (za predstave). Nastupam u knjižnicama, školama.

Lutkarica ste. Oživljavate li lutke i na koji način?

Ne oživljavam lutke, samo ih izrađujem, prodajem, dajem i mijenjam, ali ih ne animiram. Volim pripovijedati. Kod mog zanimanja jako je specifično to što je govor ono što prenosi radnje, misao i pokrete.

Ilustrirate li knjige, recite nam nešto o tome?

To je čista uživancija, to je neka moja posebna ljubav.

Mislite li da će zanimanje bajkopričalice biti sve više traženo?

Misliš na burzi, eeee, bilo bi zanimljivo da na burzi piše: Tražimo pripovjedače.

Koji su vaši planovi za ubuduće?

Dobro se naspavati, pojesti nešto i popiti kavu (ha, ha, ha). Imam neke ciljeve.

Kako se osjećate u Zadru?

Bilo mi je jako interesantno vidjeti stariju publiku jutros u Gradskoj knjižnici, kao da si pred čistim rengenom. Volim pripovijedati i publici starije dobi, interesantne su njihove reakcije.

Mi kao publika, ali i glumci?

Odlični, jako spontani, veseli.

Zahvalili smo izvrsnoj pripovjedačici na kratkoj ćakuli jer se već spremala za sljedeću izvedbu. Sat i pol vremena brzo je prošao kad uđeš u neobičan svijet bajki i postaneš njegov dio.

Pripremili: Josip Kostović, Ante Nekić i Karlo Vrkić, 6. razred

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: