Potraga za brojem π

Obilježen Međunarodni dan broja π

Potraga za brojem π

14. ožujka u OŠ Bartula Kašića već se tradicionalno obilježava Međunarodni dan broja π. Ovogodišnje organizatorice Lana Kulišić, Natalija Zvelf i Vlatka Ignac, naše učiteljice, odlučile su obilježiti ovaj dan na drugačiji način, zabavniji djeci. Na Poluotoku su sudjelovali u aktivnosti nazvanoj Potraga za brojem π.

QR kodovi i tajna lokacija

Svi učenici sedmih razreda izabrali su pet predstavnika po razredu koji su činili pet grupa. U svakoj grupi bio je po jedan učenik iz tih razreda. Učenici osmih razreda pripremili su uvodni tekst na engleskom jeziku bez kojeg nije bilo moguće riješiti pojedine zadatke. Sve grupe krenule su s Narodnog trga. Lokacije sa zadacima bile su prikazane na pripremljenoj karti. Zadaci nisu bili napisani na klasičan način, već su ih učenici otvarali pomoću aplikacije za učitavanje QR kodova.

Bilo je zanimljivo vidjeti snalaženje učenika na terenu; kako su uskladili rješavanje zadataka izvan učionice, međupredmetna područja, korištenje tehnologije, fizičku aktivnost, timski rad…

Nakon što su učenici riješili sve zadatke, bilo je potrebno sve tragove u obliku slova spojiti u konačni pojam. Taj konačni pojam krio je zadnju tajnu lokaciju – Pozdrav Suncu. Na poznatoj zadarskoj atrakciji, učenici su mjereći promjer, dobili približnu vrijednost broja π. Svi učenici i učitelji u pratnji, formirali su slovo π na Pozdravu Suncu. Video snimatelj je sve snimio uz pomoć drona što je učenike posebno oduševilo. Na kraju su podijeljene nagrade svim učenicima koji su sudjelovali u ovom projektu. Nagrade su pripremili sponzori: Maraska, Podravka i Školska knjiga.

Pustolovina života

Našim novinarima bio je izazov kako zabilježiti cijeli događaj. Ipak nije lako pratiti 5 grupa učenika po cijelom Poluotoku. Novinari: Donata Mikulić, Lana Aurora Vrkić, Josip Kostović, Lovre Šoša i Chiara Ćustić udruženim snagama trčali su zajedno s učenicima, čak im pomagali u čitanju i rješavanju zadataka. Tako su i oni dobili zasluženu nagradu sponzora. U toj žurbi uspjeli su zapisati dojmove nekih sedmaša.

U mojoj grupi bila su četiri dečka i ja jedina cura. Mislila sam da će biti dosadno, ali bilo je jako zabavno. Svi smo koristili mozak, mobitele i kalkulatore. Bilo je 9 zadataka i kad smo ih riješili, zaključili smo da imamo 9 slova. Slova su bila C, O, T, H, H, C, I, K, C. Nismo se mogli dosjetiti koji bi to bio pojam. Na kraju sam ja riješila taj zadatak zato što sam pomislila na filmove i redatelja Alfreda Hitchcocka. Onda se profesor u pratnji dosjetio da na rivi ima plakat na kojem piše da je on rekao da Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu. I tako smo potrčali prema Pozdravu Suncu. Tamo smo došli drugi po redu i riješili najbolje zadatak u kojem je trebalo dobiti što točniji broj Pi. Bili smo sretni jer smo to najbolje riješili i svi dobili iste nagrade. To je bila jedna od najboljih pustolovina u mome životu i nadam se da će sljedeće godine biti ovakav ili još bolji događaj- rekla nam je Lora Franjkić iz 7. e razreda.

Ova aktivnost imala je puno dobrih strana: bilo je zanimljivo, poučno, Nina je skoro sve rješavala (smijeh), trebali smo trčati, postojala je nagrada, Dino i ja odgonetnuli smo pojam. Loša strana je što sam se morao vratiti u školu pisati ispit – dodao je Rafael Utković, također učenik 7. e.

U gradu mi je bilo jako zanimljivo. Svidjelo mi se to što smo trebali sami otkrivati i pronalaziti lokacije. Zadatci su bili zanimljivi, neki malo teži, a neki lakši. Također mi se jako svidjelo kad smo se slikali u obliku broja π. Pokloni su bili odlični. Sve u svemu, taj dan je bio izvrstan i jako zanimljiv – rekla je Eva Krizman.

Dino Ćuća dodao je: Na danu broja π mi se jako svidjelo. Najbolje mi je bilo to što smo morali ići po Poluotoku od mjesta do mjesta i to što smo na kraju iz svih zadataka trebali dobiti skrivenu lokaciju. Na kraju smo svi dobili nagradu za sudjelovanje što mi se jako svidjelo.

Najčešće pitanje koje smo čuli pri povratku u školu bilo je: „Hoćemo li sljedeće godine ići u potragu?“

Profesorica Natalija Zvelf dodaje i obećava na kraju: Učenici su bili veseli, sretni, uživali su u ovom novom izazovu. Nadamo se ponovnom odlasku u potragu za brojem π, iduće školske godine u nekom novom izdanju, s nekim novim sedmašima.

Bartulovci su još jednom dokazali da se putem igre, istraživanja, zaključivanja… najbolje uči.

Pripremila: Donata Mikulić, 6. razred

Foto:  Donata Mikulić, Lana Aurora Vrkić, Josip Kostović, Lovre Šoša

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: