BRZO, BRŽE, NAJBRŽE – aplikacija koju su izradili naši učenici

Uspjeh na Županijskom natjecanju iz informatike

BRZO, BRŽE, NAJBRŽE – aplikacija koju su izradili naši učenici

Učenici 7. a razreda, dva izvrsna Josipa; Josip Kocman i Josip Šumski sudjelovali su na Županijskom natjecanju iz informatike INFOKUP u kategoriji Razvoj softvera. U toj kategoriji učenici trebaju izraditi softver, odnosno razviti projekt. Naši učenici prijavili su projekt pod imenom BRZO, BRŽE, NAJBRŽE i ostvarili izvrstan uspjeh, prvo mjesto, te su predloženi za državno natjecanje. 

U učionici Informatike (a gdje drugdje) potražili smo naše vrsne informatičare i s njma obavili razgovor.

Što ste točno napravili?

Napravili smo platformu za igranje kvizova koju smo nazvali BRZO, BRŽE, NAJBRŽE. Sudionici se javljaju po principu “najbrža ruka”, a voditelj kviza upravlja kvizom pomoću aplikacije koju pokreće minijaturno računalo Raspberry Pi. Cilj nam je bio da spojimo hardver i softver u jednom radu. Za izradu softverskog dijela web aplikacije koristili smo HTML, Java Script, CSS i Bootstrap. Uz znanje spajanja elektroničkih sklopova na Raspberry Pi, bilo je potrebno i znanje osnova Linuxa.

           Naslovna stranica aplikacije

Kako ste došli na ideju tako nešto napraviti?

Na početku školske godine profesorica iz informatike Vlatka Ignac predložila nam je da se prijavimo ove godine na natjecanje iz informatike u kategoriji Razvoj softvera. Objasnila nam je da je to kategorija u kojoj možemo izraditi što god želimo i možemo koristiti bilo koji program.  Svidjelo nam se što možemo biti kreativni i raditi u timu pa smo se odlučili prijaviti.

Nakon dosta propalih ideja sjetili smo se česte situacije u našem razredu. Nakon što bi profesor postavio pitanje, puno puta bismo prvi digli ruku, no baš kada smo znali odgovor, ne bi nas odabrao. Zato smo došli na ideju da napravimo kviz u kojem bi se sudionici javljali uz pomoć tipkala (“gljive”) i tako odgovarali na pitanja. S vremenom smo razradili ideju i osmislili aplikaciju kojom upravlja voditelj kviza.

Koliko vam je dugo trebalo da napravite kviz?

Od početka školske godine marljivo radimo na kvizu, a pred natjecanje smo pripremali dokumentaciju i izlaganje.

Koliko dugo se bavite informatikom? Koliko znanja treba za izraditi aplikaciju?

Računala smo zavoljeli još od malih nogu, već tada smo se zanimali za njih. Imamo Informatiku kao predmet u školi već par godina, ali obojica imamo napredno znanje iz informatike. Puno istražujemo na internetu, idemo na radionice, pokušavamo sami nešto programirati i izraditi. Josip Šumski ide i na robotiku u školi – kaže Josip Kocman.

Znanje iz redovne nastave informatike nije dovoljno. Zapravo, ništa od ovoga što smo koristili za izradu rada još nismo učili po programu iz informatike. Učiteljica nam je davala puno domaće zadaće i usput nas upoznavala s onim što nam je trebalo za natjecanje – dodaje Josip Šumski.

J.Šumski (lijevo) i J.Kocman (desno) na Večeri matematike s ravnateljicom K. Skukan

Kakvi su vam bili dojmovi kada ste saznali da ste prvi?

Znali smo da ćemo biti prvi vrlo brzo jer smo bili jedini prijavljeni u toj kategoriji, no trema nas je ipak uhvatila kada smo trebali pokazati komisiji na županijskom natjecanju našu prezentaciju. Prezentacija im se svidjela te su nas predložili za državno natjecanje, no nažalost nismo prošli. Državno povjerenstvo smatralo je da drugi radovi imaju orginalniju ideju, ali su bili zadovoljni složenošću koda.

Koji su vam planovi za dalje?

Kada smo radili BRZO, BRŽE NAJBRŽE, razmišljali smo da nam nije jedini cilj prijaviti se na natjecanje, nego da napravimo nešto što ćemo koristiti u školi i izvan nje. Razrednica Natalija Zvelf nam je predložila da isprobamo rad na Satu razrednika. Naši prijatelji iz razreda bili su oduševljeni tako da imamo u planu u Gradskoj knjižnici u Zadru odraditi kviz. Sigurno i još koji put u školi. Za cijeli rad, projekt, dijelovi su lako dobavljivi pa može poslužiti drugim učenicima kao primjer pomoću kojega će naučiti više o programiranju i elektroničkim sklopovima. Plan nam je da se i sljedeće godine prijavimo na natjecanje. Cilj 2019. godine nam je da se plasiramo na državno natjecanje.

Mislite li nastaviti učiti izrađivati aplikacije?

NARAVNO! Preporučamo to i drugima jer kreiranje aplikacija posao je budućnosti – zaključuju ovi talentirani učenici.

Pripremila: Chiara Ćustić, 7. razred

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: