VIJESTI

Izložba Maslenica – Fotografije i dokumenti 112. brigade HV

Zadarska županija i Državni arhiv u Zadru prigodom obilježavanja 25. obljetnice vojno redarstvene operacije „Maslenica” priredili su izložbu u našoj školi

Izložba Maslenica

Izložba Fotografije i dokumenti 112. brigade HV izložena je u petak, 19. siječnja u 11 sati, u holu naše škole te je bila otvorena do petka, 26. siječnja 2018. godine. Otvorenju su prisustvovali učenici osmih razreda.

Izložbom su naglašena četiri ključna trenutka u kojima je veliku ulogu odigrala 112. brigada: obrana Zadra od rujna do listopada 1991., oslobađanje brda Križ u svibnju 1992., akcija Maslenica 1993. i operacija Oluja u kolovozu 1995. godine.

O osnivanju i ratnom putu 112. brigade učenike i nastavnike je upoznao njen prvi zapovjednik, pukovnik Marko Čulina. Pukovnik je učenicima govorio o obrani Kruševa i oslobađanju obrovačkog područja u akciji Maslenica. Naglasio je kako je tijekom četiri ratne godine kroz brigadu prošlo oko 12.000 branitelja, što iznosi oko 10 posto stanovnika županije. Ova brigada je, rekao je pukovnik, majka svih postrojbi i dragovoljaca u Zadru te rasadnik vojnih kadrova. Nakon tog kratkog kratkog predavanja i obraćanja ravnateljice, učenici su u tišini pogledali izložbu i još se jednom osvjedočili o hrabrosti i žrtvi naših vojnika.

Pripremila: Petra Šoša, 8. razred

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: