Škola za budućnost

Razgovor s Krešimirom Grošem, jednim od voditelja dvaju projekta u našoj školi

Škola za budućnost

Gospodin Krešimir Groš odnedavno je zaposlenik u OŠ Bartula Kašića. Ako ste na hodniku blizu školske knjižnice vidjeli jednog mladog gospodina koji šeće sa slušalicama na ušima i razgovara, pregovara, dogovara… to je Krešimir Groš, voditelj dvaju projekta u našoj školi. Budući da smo iznimno ponosni što je naša škola dobila dva tako važna projekta, potražili smo gospodina Krešimira (Krešu) i s njim bacili ćakulu.

 

Predstavite nam se. Tko je Krešimir Groš?

Suprug i otac dva malena dječaka, ljubitelj romana, serija, filmova i videoigara, prof. povijesti i pedagogije, savjetnik za pisanje i provedbu EU projekata te odličan imitator robota i čudovišta iz ormara. Grrrrrr! Kod kuće, naravno.

 Tko Vas je iz škole kontaktirao i kada?

Suradnja s školom počela je u provedbi projekta Flip & Movie. U razgovorima s ravnateljicom, gospođom Katicom Skukan i psihologicom škole, gospođom Verom Šušić, shvatio sam da vaša škola ima puno potencijala, kako u infrastrukturi, tako i u ljudskim kapacitetima, idejama i želji da se učenicima pruži nešto više.  Ubrzo  smo dogovorili buduću suradnju oko prijave projekata na natječaje za bespovratna sredstva EU.

O kakvim se projektima radi, recite nam kratko?

Projekt “INovA@skola” ima za cilj razviti inovativne interdisciplinarne izvannastavne aktivnosti za unaprjeđenje digitalne, čitalačke, medijske, financijske, prirodoslovne i višejezične pismenosti te osigurati ljudske i materijalne kapacitete za njihovu provedbu u četiri osnovne škole u Gradu Zadru. Učenicima ćemo omogućiti stjecanje ključnih kompetencija u području različitih vrsta pismenosti koje će ih osposobiti za uspješniji nastavak školovanja i cjeloživotno učenje, te pridonijeti stvaranju društva znanja gdje je cjeloživotno učenje temeljna odrednica i preduvjet gospodarskog i socijalnog napretka.

OŠ Bartula Kašića pokreće projekt „ZadarZaDar – Doživljajna pedagogija u prirodoslovnim predmetima za razvoj darovitih učenika“ u suradnji s četiri škole, Gradom i Sveučilištem u Zadru. Svrha projekta je ojačati kapacitete škola za uspostavu sustava koji će omogućiti: a) uočavanje i utvrđivanje darovitih učenika, te b) primjenu doživljajne pedagogije i druge oblike razvoja darovitih učenika u predmetima biologije, kemije, fizike i geografije, a kroz primjere razvoja turizma uz očuvanje prirodne i kulturne baštine. Razvit će se i „Online centar Zadar za darovite“.

Koja je Vaša uloga?

Ja sam dio projektnog tima Škole, točnije administrativni voditelj projekta. Zadužen sam za formiranje projektnog tima i definiranje odgovornosti, plana aktivnosti, plana nabave i novčanog tijeka, komunikacijske aktivnosti prema školi i prema provedbenim tijelima, podršku projektnom timu škole, ugovaranje i organizaciju projektnih aktivnosti, sastanaka, priprema materijala, financijsko upravljanje, arhiviranje projektne dokumentacije, podnošenje izvješća i razno.

Što će se projektima postići?

Ovim projektima će se educirati učitelji i stručni suradnici za primjenu inovativnih znanja i nastavnih metoda u nastavi. Opremiti će se kabinet za nastavu fizike, kemije, biologije i geografije te knjižnica  suvremenom didaktičkom i informatičkom opremom, namještajem, potrošnim materijalima i dr. Kreirati će se nastavni materijali, udžbenici, priručnici, a sve za kvalitetniju nastavu naših učenika. Najvažnije, naši će učenici imati priliku sudjelovati u zanimljivim i korisnim aktivnostima, kako bi im se proširilo znanje i obogatili pogledi na svijet.

Sudjelovanje u projektima obogaćuje

Zašto je važno sudjelovanje škola u različitim projektima?

Obrazovanje se danas nalazi pred velikim izazovima. Potrebno je našim učenicima pružiti znanje, vještine, kompetencije koje će ići u korak s promjenama koje se događaju oko nas. Projekti mogu odlično poslužiti kako bi si škole mogle priskrbiti opremu, edukacije, materijale i ostalo nužno za odgovoriti na te promjene. Također, osobno mogu reći da me je sudjelovanje u projektima obogatilo kao radnika, ali i čovjeka, jer oni iziskuju da naučiš nove vještine, popraviš ono u čemu si slabiji, zahtijevaju puno timskog rada i tolerancije, nude upoznavanja novih ljudi i zemalja, i upravo isto iskustvo želim da kolege iz škole osjete sudjelovanjem u ovim projektima.

Radili ste i u nastavi. Kakva je razlika u odnosu na ovaj posao kojim se sada bavite?

Osobno smatram da je svaki posao lijep ako ga voliš i trudiš se raditi kvalitetno, pogotovo ako još k tome, imaš dobar odnos s kolegama na poslu. Možda mi se ovaj posao samo malo više sviđa, jer mogu imati slušalice dok radim.

Biste li se vratili u nastavu?

Jednog dana svakako da.

Kako Vi zamišljate školu u budućnosti?

Vidjet ćete za 20 mjeseci, kada završe projekti, jer tada će OŠ Bartul Kašić u potpunosti biti primjer osnovne škole za budućnost.

Hvala na razgovoru.

 

 

Pripremio: Karlo Vrkić, 6. razred

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: