PROJEKTI

Studijsko putovanje u Ljubljanu

U sklopu projekta “ZadarZaDar” organizirano studijsko putovanje

Studijsko putovanje u Ljubljanu

U sklopu projekta “ZadarZaDar”- Doživljajna pedagogija u prirodoslovnim predmetima za razvoj darovitih učenika, kojeg provodi OŠ Bartul Kašić na čelu s ravnateljicom Katicom Skukan, organizirano je studijsko putovanje u Centar za istraživanje i promicanje darovitosti Pedagoškog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, u trajanju 8. – 10. studenoga 2017. g.

Zadarski tim

Podsjetimo, projektom “ZadarZaDar” se zadarske osnovne škole jačaju za uspostavu sustava koji će omogućiti:

a) uočavanje i utvrđivanje darovitih učenika

b) primjenu doživljajne pedagogije i drugih oblika razvoja darovitih učenika

c) uspostavu suradničke platformu za podršku „Online centar Zadar za darovite“.

U sklopu posjeta Ljubljanskom Sveučilištu, koji je referentni centar izvrsnosti u radu s darovitošću, naš zadarski projektni tim činili su ravnatelji 5 partnerskih škola (OŠ Bartul Kašić, OŠ Kruno Krstić, OŠ Zadarski otoci, OŠ Sv. Filip i Jakov te OŠ Š. Kožičić Benja), pročelnik za UO za odgoj i školstvo – g. Joso Nekić, koordinator Sveučilišta u Zadru – prof. dr. Igor Radeka, profesori sa Odjela za pedagogiju, nastavnici iz partnerskih  škola te voditelji projekta Vera Šušić i Krešimir Groš. Dio tima iz naše škole bili su ravnateljica Katica Skukan, Nada Meštrović, Vera Šušić, Vedrana Kasalo, Ignis Lemezina, Dinko Marin, Dušanka Dujić i Andrea Kakša.

Primjeri dobre prakse

Isti su imali priliku posjetiti OŠ Šmartno pod Šmartno Gora (Ljubljana) te OŠ Antona Ukmarja Koper (Koper), a od strane predavača na Ljubljanskom Sveučilištu, (prof.dr. Mojca Juriševič, prof. dr. Mojca Čepič, prof. dr. Gregor Torkar, doc. dr. Boštjan Kuzman) zadarskim kolegama je pružen slovenski primjer dobre prakse u radu s darovitim učenicima, i to na svim razinama obrazovanja.

Profesorica Dušanka Dujić oduševljeno kaže:

– Slovenija je prekrasna, zelena, odiše čistoćom, svježinom i ljepotom. Boraveći u Sloveniji, osjetila sam brižnu klimu kolega koji su nas lijepo ugostili i trudili se prenijeti nam svoja iskustva. Posjetom jednoj OŠ u Ljubljani uočili smo što bismo mi trebali promijeniti u svom radu, postupcima poučavanja kako bi djeca što jednostavnije shvatila bit učenja. Slovenske škole, kao i hrvatske, odišu svestranošću, toplom komunikacijom s učenicima te uključivanjem u brojne projekte. Posebno me oduševilo predavanje Gregora Torkara, profesora biologije na Pedagoškom fakultetu u Ljubljani. Kroz igru i kratke filmove, na vrlo jednostavan način objasnio je eko sustave te je pomoću jedne američke metode kockica pojasnio strukturu stanice i živog svijeta. Također, oduševio me posjet OŠ u Kopru koja je visokostandardizirana, sa savršenim uvjetima rada te u kojoj, pored profesora i asistenata, o okolišu škole brinu i stalni zaposlenici – dva vrtlara. Svoj posjet završili smo puni novih saznanja i iskustava, odlaskom iz prekrasnog Kopra okupanog morem.

Profesorica Vedrana Kasalo, također je puna dojmova:

– Posebno mi se svidjelo što imaju dobro razrađen kurikulum i drugačiji sustav obrazovanja. Vidi se da su 15 godina radili na reformi obrazovanja. Rezultati te reforme vidljivi su i na PISA testiranju. Fizika je kod njih malo drugačije razrađena. U 6. razredu dobivaju predmet koji se zove Prirodoslovlje (područje fizike, biologije, kemije). Taj predmet predaju tri profesora po cjelinama gdje se ti profesori izmijenjuju. Program fizike u višim razredima je sličan našem.

Zaključci ovog studijskog putovanja, kao i primjeri dobre prakse u radu s darovitim učenicima,  kroz projekt će se implementirati u zadarske osnovne škole, a prve rezultate moći ćemo vidjeti na svečanom otvaranju suvremenog praktikuma prirodoslovlja u OŠ Bartul Kašić, povodom Međunarodnog dana darovitih učenika – 21. ožujka. 2018. godine – rekao nam Krešimir Groš, jedan od voditelja projekta.

Pripremio: Ante Nekić, 6. razred

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: