AKTIVNOSTI

Lakši način računanja – Abakus

Posjetili smo Abakus radionicu u našoj školi

Lakši način računanja – Abakus

Svakog ponedjeljka 6. sat u učionici 2. a razreda održava se Abakus radionica. Polazi je oko dvadesetak učenika. Noviji i lakši način računanja koji vode dvije učiteljice koje su se educirale za vođenje radionice – Natalija Zvelf i Elza Nadarević Baričić pokazuje nam da i matematika može biti zabavna.

U radionici svakog ponedjeljka sudjeluju učenici 2., 3. i 4. razreda. Na početku školske godine čekali smo računaljke za učenike i velike računaljke za pokazivanje tako da smo počeli s radom u 10. mjesecu. Naprava koja se koristi za  računanje zove se soroban. Pomoću sorobana objašnjava se na jednostavan i slikovit način prikaz brojeva i decimalnog sustava, izračunavaju se računske operacije korak po korak, stvara se pozitivno stajalište prema matematici i motiviraju se djeca, razvija se sposobnost mentalnog računanja – rekla je učiteljica Natalija Zvelf.

Učenici su oduševljeni, atmosfera je odlična, svi se trude shvatiti i računati na ovim neobičnim spravicama. Čine se pomalo zastarijele u usporedbi s računalima, kao da su iz nekih iz bakinih priča, no saznali smo da ih u Japanu svakodnevno koriste.

S Abakusom učimo lakše zbrajati i oduzimati, jako mi se sviđa jer mi dosta pomaže u matematici i vrlo je zabavno računati s njim. Nekako kao da se igram i računam, učim kroz igru – kaže učenica Nika Barišić.

Ja sam pokazala svima što je abakus; mami, tati i seki pa čak i baki. Moja sestra ide u 3. razred, jako joj se svidjelo i pomoglo u računanju – dodaje Iva Crnjac.

Dašak Japana našim učenicima pomaže u svakodnevnom radu, matematika postaje zabavna! Dođite na radionicu posjetiti naše abakusovce i uvjerite se sami!

 

Pripremila: Donata Mikulić, 6.razred

 

 

Foto i video: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: