Matematika je eksplodirala?!?

Pridružili smo se međunarodnom projektu Global Math Project

Matematika je eksplodirala?!?

Ove godine učiteljice matematike Anita Šimac, Vlatka Ignac, Natalija Zvelf, Jadranka Glavaš Nikolić, Maja Balat, Lucija Mariani i Ivana Šoše iz pet zadarskih osnovnih škola, odlučile su se pridružiti međunarodnom projektu pod nazivom Global Math Project koji je pokrenuo James Tanton iz USA.

Eksplodirajuće točkice

Projekt okuplja učenike i učitelje iz cijelog svijeta koji dijele svoja matematička iskustva. Cilj projekta je pružiti učenicima priliku da dožive matematiku u novom svijetlu.
Prvi susret s projektom Exploding dots bilo je predavanje na kojem smo se upoznali s “Točkicama koje eksplodiraju”. Također, dobili smo link na koji smo se mogli prijaviti i vježbati te na taj način pripremiti se za nadolazeću radionicu. Na radionicu su mogli doći samo najmarljiviji i najuspješniji jer smo trebali proći testiranje u programu Plickers. Plakati s eksplodirajućim točkicama i potrebni materijali bili su spremni za radionice koje su se održale u četvrtak, 12.10.2017. u 12:30 u zbornici naše škole.
Sve zadarske škole, sudionice projekta (OŠ Petra Preradovića, Šime Budinića, Bartula Kašića, OŠ Zadarski otoci i Stanovi), izravno su bile uključene putem Skype-a. Uz ugodno druženje, veselje i zajedničko istraživanje pomoću eksplodirajućih točkica brojeve iz dekadskog sustava prebacivali smo u druge sustave i obrnuto, izvodili računske radnje na jedan novi način.

I zabava i znanje

Po prvi put jedan ovakav projekt odrađen je u zajedničkoj organizaciji pet zadarskih škola. Iskustva nas učenika:

– Bilo je jako zabavno jer volim matematiku. Nije bilo baš teško zato što sam dobar u matematici i informatici, a to je  bio spoj tih dvaju predmeta – rekao je Antonio Grozdanić.

– Na početku sam se malo preplašila, ali kad sam shvatila da će to biti i rad u paru, ohrabrila sam se, dobro zabavila i dosta toga naučila – rekla je Marta Vrkić.
Kako nam je bilo možete pogledati u galeriji i na:
https://padlet.com/anita_simac/yfp5nil3b69k

(ostale video snimke pogledajte na našem youtube kanalu https://www.youtube.com/channel/UCd6VwZ3teMDT4kJMWn128xw )

Pripremili: Antonio Grozdanić i Marta Vrkić, 6. razred

Foto i video: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: