PUTUJEMO

Moj posjet Mariji Bistrici

25. hodočašće Hrvatske vojske

Moj posjet Mariji Bistrici

Naš novinar Ante Nekić za vikend je otputovao u Mariju Bistricu zajedno sa svojim ocem i braćom.

Iznenađenje

Jedno popodne tata me je iznenadio viješću da putujemo u Mariju Bistricu na 25. hodočašće Hrvatske vojske, policije i branitelja. Koje uzbuđenje i sreća! Tata, braća Nikola, Marko i ja krenuli smo na put u nedjelju. Pospani, čekali smo na autobusnom kolodvoru u 3:40 ujutro. Bilo je jaaako hladno. Nakon četiri sata vožnje došli smo na naše odredište – Mariju Bistricu. Čim smo ušli u grad, iznenadio sam se njegovom veličinom. Marija Bistrica tek je nešto manja od Zadra, a mislio sam da je malo selo. Razgledavajući grad, uživao sam u pogledu na nepoznate zgrade, crkve i ulice pune suvenirnica.

Puno uzvanika

Poslije smo bili kod crkve Marije Bistričke i na Trgu pape Ivana Pavla Drugog. Misa posvećena braniteljima bila je u 10:15 satu u otvorenoj crkvi bl. Alojzija Stepinca. Na misi su bili članovi mornarice, generali, vojnici, divizije… bili su i francuski vojnici iz Legije stranaca. Poslije su došli i hrvatski ministar obrane Damir Krstičević, bosanska ministrica obrane Marina Mendeš i poljski ministar obrane Antonio Macierewicz. Misu je predvodio nas nadbiskup Želimir Puljić s nekoliko biskupa. Na misi sam otkrio da je ovo 25. susret branitelja. Nakon mise smo iskoristili vrijeme za kupovinu suvenira. Kupio sam licitarsko srce, medenjake, kip Marije Bistričke…  Nakon toga smo otišli na križni put koji je trajao sat vremena. Na križnom putu su stajali i tjelohranitelji ministra obrane Hrvatske, Poljske i Bosne i Hercegovine. To me isto iznenadilo.

Nakon križnog puta  krenuli smo prema autobusima i usput nešto prezalogajili. Ja sam uzeo hot-dog. Kada smo bili u autobusu, osjećao sam se kao da napuštam svoj grad, a ne odlazim u svoj. Povezao sam se s gradom jer mi se jako svidio. Kada smo došli kući, bio sam malo tužan jer sam uživao u Mariji Bistrici sa svojom obitelji.

Pripremio: Ante Nekić 6.c

Foto: Ante Nekić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: