Poplava u našem gradu, našoj školi i našim domovima

Ispitali smo kako je poplava utjecala na učenike naše škole i koju je štetu prouzročila našoj školi 

Poplava u našem gradu, našoj školi i našim domovima

U školu ili ne

Tog jutra 11.9.2017. probudila me kiša i grmljavina. Ustala sam i upitala mamu trebam li se spremiti za školu. Mama mi je rekla da pričekam da kiša malo stane. Cijeli se razred dopisivao u našoj razrednoj grupi i već su počeli slati slike kako je njima kiša uništila vrt i podrume. Spremila sam se za  školu, ali kiša me preduhitrila. Htjela sam ići u školu, ali bujica je bila velika i mama mi je ipak rekla da ostanem kući – rekla nam je Donata Mikulić iz 6. c razreda koja je tog jutra ostala kući.

Lada Lukšić iz 5. a uputila se u školu. Ispričala je:

Roditelji su mi rekli da nema potrebe da odlazim u školu, ali ja sam ipak htjela otići. Kiša se lagano smirivala i u pravome trenutku izašla sam iz kuće. Mama me odvezla u školu i pod kišobranom me uvela u hol, ali sam se, nažalost, smočila. Taj dan imala sam šest sati. Mnogo učenika iz razreda, ali i profesora, nije uspjelo doći do škole. Zbog toga nisam imala svih šest sati, nego samo četiri sata. Većina učenika je preko nastave zvala roditelje jer su svi shvatili da se kiša ne smiruje, ali nije bilo puno roditelja koji su uspjeli doći. Meni je mama rekla da će mi donijeti presvlaku, ali zbog vremenskih prilika nije uspjela. Nakon nastave opet sam je nazvala i nije mi se odmah javila. Srećom, već iz drugog pokušaja sam je čula. Tako sam taj dan jedva uspjela doći kući. Bilo je malo panike, priznajem, ali su učitelji napravili sve da nas smire i da kontaktiraju roditelje.

Učenici naše škole poslali su nam slike i videa poplavljenih cesta, auta, brodova i domova. Sljedećeg su dana svi pričali o poplavljenim podrumima, domovima, vrtovima. Bujica je mnogo toga uništila. Nekima su štete ogromne.

Štete na školama

Primila nas je srdačno, kao velike novinare, ravnateljica škole Katica Skukan te nam rekla:

Nažalost, i naša škola pretrpjela je stanovitu štetu kao i područne škole. U Područnoj školi Bokanjac došlo je do prokišnjavanja krova, uslijed čega su se odlomile gipsane ploče pa i tamo jedan dan nismo mogli imati nastavu. Što se tiče matične škole, također je došlo do prokišnjavanja krova. Po hodnicima su bile postavljene kante i ručnici kojima su naše vrijedne spremačice uspjele pokupiti vodu. Mi smo nastalu štetu prijavili i nadamo se da će nam Republika Hrvatska, odnosno naš osnivač grad Zadar, uspjeti to barem dijelom sanirati.

 

Na pitanje o organizaciji nastave toga dana, odgovorila je:

Taj dan u jutarnjoj smjeni, kada je zapravo započela velika kiša, učenici koji su došli u školu bili su zbrinuti, a za one koji nisu došli, stavljena je obavijest na web stranici škole i putem medija u našoj Zadarskoj županiji kako i kada će se nastava organizirati.

Šteta je sanirana u Područnoj školi Bokanjac. U matičnoj školi, naši majstori uspjeli su nešto “pokrpati”, a za ostalo su ipak potrebni veći izvođači pa ćemo vidjeti što će se događati sljedećih dana. Postoji povjerenstvo za štete koje će doći vidjeti i procijeniti nastalu štetu – rekla je na kraju.

Ogromne količine kiše svih su iznenadile. Loše vijesti iz našega grada bile su u svim medijima. Nadamo se ubuduće da će se novinari iz Zadra javljati vedrijim vijestima i završavamo onom starom: Ne ponovilo se!

Pripremile: Lada Lukšić i Donata Mikulić, 5. a i 6. c razred

Foto: Bartulin

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: